Είχε η Ελλάδα ενημερώσει τη Τουρκία για τη ρηματική διακοίνωση;

»Καρφώνει» την Αθήνα  ισχυρισμός σε δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News σχετικά με τις διαδικασίες και τον σκοπό της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο “Turkey to deliver note to UN, replying Greece”, προαναγγέλλει την απάντηση της Άγκυρας στην ελληνική κίνηση και υποστηρίζει ότι Έλληνες αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους πριν την υποβολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο η Ελλάδα έκανε αυτό το βήμα παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας. Η ελληνική πρωτοβουλία θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε για την ικανοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Κατά το δημοσίευμα η  Τουρκία αναμένεται να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη στο άμεσο  μέλλον, απαντώντας στην Ελλάδα που κατήγγειλε την Αγκυρα ότι παραχώρησε άδειες για έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τουρκική  ρηματική διακοίνωση θα αναφέρει ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί δεν έχουν έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και ότι οι προαναφερθείσες άδειες βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.