Η ελληνική απάντηση στην Τουρκία: Θα τους «ταράξουμε» στη νομιμότητα

Στην ανάδειξη του αποσταθεροποιητικού ρόλου που ενέχουν για τη διεθνή νομιμότητα την ασφάλεια της νοτιανατολικής Μεσογείου οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες επικεντρώνεται η Αθήνα μετά το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών προετοιμάζει αναλυτική και πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή προς τον ΟΗΕ που θα αντικρούει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί μειωμένης ή και ανύπαρκτης επήρειας των ελληνικών νησιών στην υφαλοκρηπίδα. Οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν μετά την ενημέρωση που έχει ζητήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από το πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.

Σύνοδος ΝΑΤΟ

Η επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο στο Λονδίνο. Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα επιδιώξουν να μεταφέρουν στους Συμμάχους το μήνυμα ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο η Άγκυρα συντηρεί κλίμα έντασης, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, παραβαίνοντας κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert μέχρι στιγμής δεν έχει κανονισθεί κάποια διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού εξωτερικών με ομολόγους τους. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου αλλά και στο δείπνο που έχει προγραμματίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, μεθαύριο Τετάρτη, με τη συμμετοχή των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν για αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2 % του ΑΕΠ τους, θα επιχειρήσει να πείσει τους Συμμάχους ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, στόχος της Ελλάδας είναι να καταστήσει σαφές προς τη Διεθνή Κοινότητα ότι η Αθήνα, παρότι σταθερά είναι υπέρ του διαλόγου, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κανέναν διάλογο αν η Άγκυρα εξακολουθεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο. Το επισήμανε άλλωστε και σε σημερινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό ο Νίκο Δένδιας ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε «είμαστε έτοιμοι για διάλογο αλλά υπάρχουν δυσκολίες».

Κομισιόν για Τουρκία

O υπουργός Εξωτερικών θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες την πρώτη του συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell ο οποίος ανέλαβε σήμερα τα νέα του καθήκοντα. Στη συνάντηση ο κ. Δένδιας θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και αναμένεται με ενδιαφέρον η διατύπωση των θέσεων της νέας ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τις τουρκικές ενέργειες των τελευταίων ημερών ρωτήθηκε σήμερα ο νέος εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες και αν είναι αυτές… Να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές με διάλογο και διαπραγματεύσεις»

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς