Διπλωματικές πηγές απαντούν στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη και το Κυπριακό

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες σε όσα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησαν σε αναρτήσεις που αναφέρουν και πάλι τα περί τουρκικής μειονότητας στην «Δυτική Θράκη».

«Τιμώ τη μνήμη του αείμνηστου γιατρού Sadık Ahmet, του θρυλικού ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, στην 29η επέτειο του θανάτου του. Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Sadık Ahmet έχει μεγάλο μερίδιο στα κέρδη που έχει σήμερα η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Ο γιατρός Sadık Ahmet ήταν ένας αληθινός άνθρωπος που δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα για αυτόν τον σκοπό. Τιμούμε τη μνήμη του για άλλη μια φορά και ευχόμαστε υπομονή στην οικογένεια και τους συντρόφους του. Θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι, ως Τουρκία, στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα» είναι η ανάρτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις», σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το Κυπριακό και προσθέτουν: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν, «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi