Του Κώστα Αλατζά
Διερευνητικές επαφές και πολιτικές συνομιλίες περιλαμβάνει ο νέος γύρος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
Την πρώτη ημέρα θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών που αφορούν στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο ενώ τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στις πολιτικές συνομιλίες την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ επικεφαλής της τουρκικής αποστολής θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Όπως εκτιμούν στο OnAlert καθηγητές Διεθνών Σχέσεων, στις πολιτικές συνομιλίες η Άγκυρα θα επιχειρήσει να διευρύνει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών πέραν του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και ζητήματα συνδιαχείρισης του Αιγαίου θεωρούνται ότι θα τεθούν από την Άγκυρα στο τραπέζι, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν. Η ελληνική πλευρά πάντως επιμένει σταθερά ότι δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά προς επίλυση με εξαίρεση τις θαλάσσιες ζώνες.
Η τουρκική αντιπροσωπεία αφήχθη χθες το απόγευμα στην Αθήνα χωρίς όμως τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος συμμετείχε στον 61ο γύρο των διερευνητικών στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Η παρουσία του Καλίν ήταν ενδεικτική της πρόθεσης της Άγκυρας να αναβαθμίσει τον ρόλο των διερευνητικών επαφών.
Στην Αθήνα για τις διερευνητικές επαφές ο Καλίν δεν ήρθε, ωστόσο ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών συνοδεύεται και από πολιτικές συνομιλίες τις οποίες η τουρκική ηγεσία επιχειρεί να τις παρουσιάσει ως αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Η στάση της Άγκυρας και οι δηλώσεις Ακάρ
Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει ένα πρόσωπο που συνομιλεί και επιδιώκει λύση σε όλα τα ζητήματα χωρίς να προκαλεί εντάσεις. Ταυτόχρονα καλλιεργεί ένα κλίμα επίρριψης των ευθυνών σε ένα πιθανό ναυάγιο των διερευνητικών επαφών στην ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι είναι εκείνη που υπονομεύει τον διάλογο.
Ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί. «Η Ελλάδα ακόμη εμποδίζει, παρακωλύει την εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων καλής γειτονίας με ένα ύφος που δεν αρμόζει στην καλή γειτονία και ορισμένες απειλητικές πρακτικές που αυξάνουν, κλιμακώνουν την ένταση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας , σχολιάζοντας τις διερευνητικές επαφές.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές ο 62ος γύρος των διερευνητικών δε θα είναι ο τελευταίος. Θα ακολουθήσει τουλάχιστον ακόμη ένας γύρος διερευνητικών επαφών μέχρι και το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου. Μέχρι τότε και ανάλογα πως θα εξελιχθούν οι ευρωτουρκικές και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.