Του Κώστα Αλατζά
Στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπως συνέβη και την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο πλευρές επί ελληνικού εδάφους.
Στην Αθήνα ο πήχης των προσδοκιών για πρόοδο στην ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χαμηλός από τη στιγμή που η Άγκυρα επιμένει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο, μέσω του ζητήματος αποστρατιωτικοποίησής τους που εγείρει συστηματικά με τις δηλώσεις της και τις κινήσεις της η τουρκική ηγεσία.
Η αναθεωρητική τουρκική πολιτική δεν αποκλείεται να ενταθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για ανεξαρτησία των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναθεωρητισμού.
Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πιθανό το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης να τεθεί από την τουρκική αποστολή στις διερευνητικές επαφές που γίνονται με στόχο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να απορρίψει κάθε τέτοια συζήτηση, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Όπως έχει γράψει το OnAlert, στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για τη προκλητική τουρκική ρητορική που επιχειρεί να αποδώσει στην Ελλάδα την εικόνα του παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας και να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τα αδιέξοδα το ελληνοτουρκικού διαλόγου. Μάλιστα, σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν προχώρησε σε καμία υπέρπτηση η παραβίαση του εθνικού μας εναερίου χώρου, τακτική που ακολούθησε κατά κόρον τις προηγούμενες ημέρες με τις υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά.
Διπλωμάτες και αναλυτές διεθνών σχέσεων σημειώνουν ότι η Αθήνα όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες να διαμορφώνει την ατζέντα του διαλόγου αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που υπονομεύει τον διάλογο και την ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Η Θετική ατζέντα- Συνάντηση Φραγκογιάννη – Ονάλ
Χθες ο στο πλαίσιο της προώθησης της θετικής ατζέντας ανάμεσα στις δύο χώρες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης πραγματοποίησε τη τρίτη συνάντηση για θέματα οικονομίας και εμπορίου με τον ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ ο οποίος είναι και επικεφαλής της τουρκικής αποστολής για τις διερευνητικές επαφές . Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διήρκησε 1,5 ώρα ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένα θέματα και ειδικότερα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey, στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, στην πρόοδο της Κοινής Επιτροπής για τον Τουρισμό, καθώς και στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν, εκτός απροόπτου, να συναντηθούν στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Μάιου.