Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων της Διεθνούς Κοινότητας που καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, οι τελευταίες τοποθετήσεις τους δείχνουν ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ παροτρύνουν την Αθήνα να επιλύσει τις διαφορές της με τη Τουρκία μέσω διαλόγου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνάντησή του με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Josep Borrell ανέφερε ότι «το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της». Υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης τάχθηκε χθες και ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την παρθενική του εμφάνιση στους δημοσιογράφους. Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες ανέφερε ότι «πρέπει να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές με διάλογο και διαπραγματεύσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε συνέντευξή του στη Καθημερινή ο επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν «κάποιες διαφωνίες», όπως είπε, αλλά χαιρέτησε «τις διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές. «Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» κατέληξε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Η ουδετερότητα του ΝΑΤΟ δεν ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση και για αυτό το λόγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβη σε δήλωση με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στη « λογική των ίσων αποστάσεων». Ο Κυριακός Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην αυριανή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στις επαφές που θα έχει με τους ηγέτες της Συμμαχίας στο περιθώριο της συνόδου.
Όπως έχει γράψει το OnAlert, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταστήσει σαφές προς τη Διεθνή Κοινότητα ότι η Αθήνα, παρότι σταθερά τάσσεται υπέρ του διαλόγου, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κανέναν διάλογο αν η Άγκυρα εξακολουθεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο. Από κει και πέρα το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, αύριο το απόγευμα στο Λονδίνο.
Κυβερνητική σύγχυση με ΜΟΕ
Οι συστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων ενδεχομένως να ερμηνεύουν και τη σύγχυση που επικράτησε σήμερα στην κυβέρνηση για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κυβερνητικές πηγές αργά το απόγευμα διέψευσαν την επίσημη διαρροή που είχε γίνει νωρίτερα το μεσημέρι και αφορούσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για πάγωμα των ΜΟΕ μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλητικές ενέργειες.
Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και παρουσιάστηκε ως αντίδραση της Αθήνας στα πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ (όχι από την πολιτική ηγεσία), η απόφαση θα αφορούσε στην αναστολή των προγραμματισμένων για τον ερχόμενο Ιανουάριο συνομιλιών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως λίγες ώρες αργότερα κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι «δεν παγώνουν τα ΜΟΕ και πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαρροή για την αναστολή τω ΜΟΕ έγινε από στέλεχος του υπουργείου Άμυνας και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης
Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς