«Η Τουρκία αποκλίνει από το παράδειγμα του ΝΑΤΟ ή από το ευρωπαϊκό παράδειγμα, και λειτουργεί με τρόπο εντελώς αντίθετο από αυτό που αναμένεται να κάνει μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο 5ο Digital Conversation Series που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (THI), με θέμα: «Η Ελληνική Διασπορά και η Εξωτερική Πολιτική».
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία παίρνει τη θέση που παίρνει», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως ο προφανής δρόμος για την Τουρκία θα ήταν να παραμείνει σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μια χώρα που θα ήθελε να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, και τελικά, σε κάποιο μακρινό μέλλον, να γίνει επίσης μέλος της.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή σε ένα είδος νεο-οθωμανικής ιδεολογικής προσέγγισης, ένας αναθεωρητισμός που σκέφτεται να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους όπως «Mavi Vatan», που σημαίνει «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.
Και επίσης, όπως υπενθύμισε, απειλεί με πόλεμο (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν η Ελλάδα επεκτείνει, όπως δικαιούται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ενώ οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι καθημερινή ατζέντα.
«Θέλουμε να γίνουμε φίλοι με την Τουρκία στο μέλλον»
«Δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας», σημείωσε. «Νομίζω ότι το μέλλον της Τουρκίας -και πιστεύω ότι αυτό είναι και αυτό που θα ήθελε να δει να συμβαίνει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, είναι να έρθει πιο κοντά μας, να γίνει η καλύτερη φίλη με την Ελλάδα και να γίνει τελικά, σε ένα μακρινό μέλλον, υποψήφιο και κράτος-μέλος της ΕΕ».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η ελληνική διασπορά μπορεί να δράσει με εξαιρετικά χρήσιμους τρόπους, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας. Όπως επεσήμανε άλλωστε και η Αυστραλία όπως και η Ελλάδα υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
«Όταν η Αυστραλία μιλάει για την πρόκληση που παρουσιάζεται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό, χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους όρους, ακριβώς τις ίδιες αξίες που προβάλλουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε.
Επίσης η διασπορά συμβάλλει στην εικόνα της Ελλάδας, καθώς η διασπορά μας σε όλο τον κόσμο είναι μια επιτυχημένη διασπορά.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ