Εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων με την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τη στενή στρατιωτική συνεργασία με άλλες χώρες, μια κίνηση που είχε καταγγείλει η Άγκυρα στο παρελθόν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική Daily Sabah.
Αφορμή για το δημοσίευμα της Daily Sabah αποτελεί το γεγονός πως η Αλεξανδρούπολη, στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη βορειοανατολική Ελλάδα, θα εξυπηρετεί και τις κινήσεις του Γαλλικού Στρατού.
Το δημοσίευμα επικαλείται την πρόσφατη συνάντηση του διευθυντή του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, με ομάδα αξιωματικών του γαλλικού στρατού, με αντικείμενο – όπως έγραψε ο ίδιος ο κ. Χατζημιχαήλ στο Twitter – την χρήση του λιμένα από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η Daily Sabah υπενθυμίζει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια με τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα που ορίζει ότι τα μέρη πρέπει να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια μεταξύ τους σε περίπτωση επίθεσης στην κυρίαρχη ζώνη ενός εκ των εταίρων, σημειώνει, προσθέτοντας πως η Αλεξανδρούπολη φιλοξενεί επίσης στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
«Η Τουρκία προσβλέπει σε ένα νέο στάδιο των σχέσεων με την Ελλάδα μετά τις εκλογικές νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και ο Τούρκος ηγέτης έχει εκφράσει την ελπίδα για καλύτερους δεσμούς», γράφει η Τουρκική εφημερίδα.
Ωστόσο ήταν επιφυλακτικός απέναντι στις ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε ότι πίστευε ότι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν εμπόδια, αλλά «προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προχωρά σε προκλήσεις».
Κατά την Daily Sabah, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη για τον εξοπλισμό των νησιών της Ελλάδας στο Αιγαίο κοντά στις τουρκικές ακτές και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης παρόμοιες συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του.
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για «προκλητικές ενέργειες και ανάλογη ρητορική» της Ελλάδας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, που βάσει των υποχρεώσεων Διεθνών Συνθηκών πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», γράφει η Daily Sabah.
Και καταλήγει: «Με τον Μητσοτάκη στην ηγεσία, η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα πολλές σημαντικές συμφωνίες όπλων, συμπεριλαμβανομένων drones και πυραύλων από το Ισραήλ, αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία και αναβαθμίσεις στον στόλο των F-16 που διαθέτει από τις ΗΠΑ. Η Αθήνα προσέγγισε επίσης την Ουάσιγκτον για πιθανή αγορά τουλάχιστον 20 μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35 και το Βερολίνο για εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2, καθώς και την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx.
Η Αθήνα αντιτείνει στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ότι τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία φρουρούνται επί δεκαετίες και βρίσκονται σε απόσταση βολής από έναν μεγάλο τουρκικό αποβατικό στόλο, δεν μπορούν να μείνουν απροστάτευτα».
Πηγή: dailysabah