Άσκηση «Beyaz Firtina 2018»: Νέο σόου από τα ΜΜΕ στην Τουρκία – Βγαίνουν στο Αιγαίο τα πλοία

Νέο επικοινωνιακό σόου στήνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία, με αφορμή την έναρξη της Άσκησης «Beyaz Firtina 2018». Ήδη με συνεχείς ενημερώσεις καταγράφουν τον απόπλου των τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ.  

Για την Άσκηση «Beyaz Firtina 2018», ήδη κατευθύνονται προς τις περιοχές που έχουν δεσμευτεί κατά μήκος του Αιγαίου, ακόμη και μεταξύ Κρήτη –Σαντορίνης, στα διεθνή φυσικά ύδατα, πέντε φρεγάτες και δέκα πυραυλάκατοι. Συνολικά εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν έξι τουρικές φρεγάτες τρεις κορβέτες, έντεκα πυραυλάκατοι, ένα πετρελαιοφόρο και τρία περιπολικά ΑΥ4 Μίκα 

Υπενθυμίζεται ότι με την NAVTEX που εκπέμφθηκε προ ημερών για την άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2018», η Τουρκία επιχείρησε να εμφανιστεί ως δερβέναγας της ναυσιπλοοΐας στο Αιγαίο.

Σε μια συμβολική κίνηση με μηνύματα για επέκταση του ελέγχου της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ακόμη και μεταξύ των ελληνικών νησιών αλλά και εντός του FIR Αθηνών και της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση, η Άγκυρα ανήγγειλε την άσκηση NGAGS με την επωνυμία BEYAZ FIRTINA 2018.

Όπως αναφέρει η τουρκική NAVTEX (0569/18) θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες της NGAGS για την αλληλεπίδραση με την εμπορική ναυτιλία στην διάρκεια της άσκησης. Καλούνται μάλιστα οι ναυτιλιακές Αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300grt, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του Τουρκικού Ναυτικού (TNSC) με έδρα την Σμύρνη στην βάση της αρχής «χωρίς κόστος, χωρίς καθυστέρηση».