Αστειάκια και χαβαλές στις δηλώσεις Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για περίπου δυο ώρες στα πλαίσια της προετοιμασίας τη επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία στις 4-5 Μαρτίου.
Ο Νταβούτογλου ανέφερε πως «υπάρχει αλλαγή στην ψυχολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Ο τούρκος υπουργός τόνισε πως σε πολλές συμφωνίες έχουν φτάσει σε αποτελέσματα και πως το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν οι συμφωνίες.
Ο τούρκος υπουργός ανέφερε «πως επιθυμία όλων είναι να γίνει το Αιγαίο μια θάλασσα φιλίας.» Ο τούρκος υπουργός αστειευόμενος δήλωσε πως «η μόνη κρίση που υπάρχει ανάμεσα μας είναι πως εγω στην Αθήνα είχα παει με τη σύζυγο μου και ο Δημήτρης τώρα ήρθε μόνος του» με τον Αβραμόπουλο να απαντά « νομίζω απόψε θα έχω εγώ κρίση στο σπίτι μου».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως «οι συμφωνίες που ετοιμάζονται να υπογραφούν αλλά και οι συναντήσεις που γίνονται έχουν ως στόχο για τη βελτίωση των σχέσεων και το καλύτερο μέλλον των δυο λαών. Χωρίς να ξεχνάμε τις διαφορές και τα προβλήματα που έχουμε ανάμεσα μας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ σχέσεων που θα είναι παράδειγμα για την περιοχή και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στα τούρκικα λέγοντας «Τesekkur ederım» δηλαδή «ευχαριστώ». 

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως «ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έφερε στην Άγκυρα με το αεροσκάφος του τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και ήρθε η είδηση της παραβίασης του εναέριου χώρου. Και όταν θα φέυγει θα παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο» και οι δυο υπουργοί χαμογέλασαν.

Πολλά αστεία και γέλια αλλά η ουσία των προβλημάτων με την Τουρκία δεν έχει σχέση με τις συζύγους ούτε με τις «παραβιάσεις» του πρέσβη. Η πρόθεση της Άγκυρας  θα φάνει στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία.