Ανοιχτά της Αττάλειας και κοντά στο Καστελόριζο οι Τούρκοι στήνουν «πλατφόρμα» εξόρυξης

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

«Στη Μεσόγειο υπάρχει ένα σημείο για το οποίο είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Συνεργαζόμαστε με τη Shell στα ανοιχτά της Αττάλειας». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, κ. Τανέρ Γιλντίζ, για το ενδεχόμενο εξεύρεσης υδρογονανθράκων από την Τουρκία και για τις ενέργειες που σχεδιάζει να κάνει η Άγκυρα για να αποκτήσει «εθνική πλατφόρμα» εξόρυξης στη θάλασσα για το ντόπιο πετρέλαιο.

Επιπρόσθετα στην είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Milliyet Haber, με τον τίτλο «Εθνική πλατφόρμα στο ντόπιο πετρέλαιο», αναφέρεται ότι ο κ. Τανέρ Γιλντίζ, είπε ότι η Τουρκία, μέχρι το 2023, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη ξηρά, έχει ως στόχο να μην αφήσει περιοχή της οποίας δε θα έχει προκύψει η γεωλογική της κατάσταση και τόνισε «Εάν εντός ενός έτους βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας θαλάσσια πλατφόρμα» αξίας 1,5 δις δολαρίων για έρευνες στη θάλασσα.

Ο κ. Γιλντίζ, υπενθύμισε ότι συνεχίζονται και οι εργασίες για «εγχώριο σεισμικό πλοίο» από τη διεύθυνση Τεχνικών Ερευνών και Μεταλλευμάτων της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι και αυτό θα μπει στο κύκλωμα εντός δύο ετών .Το δημοσίευμα γράφει ακόμα ότι η Τουρκία προβαίνει σε παραγωγή πετρελαίου στη ξηρά με 23 γεωτρήσεις.

Στους χαρτες που δημοσιευουμε φαινονται:

1) Η θεση της Ατταλειας
2) Τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ

Μόνο και μόνο από τους χάρτες εξηγειται γιατί οι Τουρκοι δεν θέλουν να μετρησει το Καστελόριζο στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ…

Διαβάστε ακόμη:

Κι αν δεν έχουμε όσους υδρογονάνθρκες πιστεύουμε τι κάνουμε; Δυο επιστήμονες ρωτούν

ΑΟΖ υδρογονάνθρακες,οι επαγγελματίες πατριώτες και ο κίνδυνος «μικρασιατκής καταστροφής»