Anadolu: Το Oruc Reis προετοιμάζεται – «Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας» λένε οι Τούρκοι

Ο Oruc Reis είναι έτοιμο για τη νέα αποστολή του. Με αυτόν τον τίτλο, το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Anadolu, προαναγγέλλει ότι το σεισμογραφικό πλοίο θα ξεκινήσει για την ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν λέει πότε.

Το πότε θα ξεκινήσει το Oruc Reis για την περιοχή που με NAVTEX (είναι σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου) έχει δεσμεύσει η Τουρκία και η οποία βρίσκεται νότια από το Καστελόριζο, δεν είναι γνωστό. Το ταξίδι θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, αναφέρει το Anadolu, σημειώνοντας πως το πλήρως εξοπλισμένο σεισμογραφικό είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή.

«Το Oruc Reis ανοίγεται στη Μεσόγειο ξανά μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το πλοίο, το οποίο αγκυροβόλησε πρόσφατα στην Αττάλεια, αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα σεισμική δραστηριότητά του στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει το Anadolu. Αλλά η ακριβής ημερομηνία του απόπλου… αγνοείται.

Το Anadolu υπενθυμίζει ότι το Oruc Reis έχει κατά το παρελθόν κάνει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα και από τότε… δρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Καλίν: Έχουμε θέματα, θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα

Και ενώ η Τουρκία φαίνεται πως παίζει παιχνίδι νεύρων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου και ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Ερντογάν, χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας… υπερβολική!

“Η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική” είπε αναφερόμενος στις κινήσεις του Oruc Reis και πρόσθεσε ότι “αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση”! Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία δεν θέλει στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις”, είπε ο Ιμπραΐμ Καλίν.

“Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες,  όλα μέρος των συζητήσεων”, συνέχισε ο εξ απορρήτων του Ερντογάν.