«Αχώνευτη» φαίνεται πως είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του, όπως στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας – Γαλλίας και η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες Belharra.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία επαναφέρουν αυτή τη συμφωνία στη δημόσια συζήτηση (ή και στις ιδιωτικές…).
Αρχικά ο Ακάρ επιχείρησε να υποβαθμίσει την αξία της συμφωνίας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα ματαιοπονεί και πως το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει φτωχότερος ο λαός της.
Στη συνέχεια ο ίδιος ο Ερντογάν «έβαλε λόγια» στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντάς του πως οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν τις νέες φρεγάτες.
Τώρα επανέρχεται ο Ακάρ προσπαθώντας να δημιουργήσει θέμα στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα – όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης – σε συνέντευξή του στη Hurriyet ο Ακάρ αναφέρει ότι οι διμερείς συμμαχίες της Ελλάδας θα προκαλέσουν ζημιά και ρωγμές στο ΝΑΤΟ και πως δεν είναι λογικό «να μην κοιτάς τον μπόι σου και την ισχύ σου».
«Στη Μεσόγειο κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους και προσπαθούν να αναλάβουν κάποιους ρόλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ο Ακάρ δηλώνει ότι η Άγκυρα αποτελεί εγγύηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Στρέφει τα βέλη του κατά της Γαλλίας λέγοντας ότι προσπαθεί να συμμαχήσει με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα αλλά την προμηθεύει και με όπλα δημιουργώντας ζημιά και στο ΝΑΤΟ και στην Ελλάδα.
Όμως δεν έμεινε εκεί. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «Έθνους» στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ακάρ χαρακτήρισε «επεκτατική» την πολιτική της Ελλάδας και της «υπενθυμίζει» την Μικρασιατική καταστροφή.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, κατά την πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν και απαντώντας σε ερωτήσεις της «Μιλλιέτ», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν συναντήθηκα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, είπα: ‘παρακαλώ δείτε την ιστορία και τους χάρτες, μιλάμε για μια χώρα που έχει τριπλασιαστεί από το 1832’, απαντώντας στους ισχυρισμούς των Ελλήνων ότι ‘οι Τούρκοι είναι επεκτατικοί’. Προσπαθούν να μεταφέρουν τα προβλήματα Τουρκίας-Ελλάδας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ… Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβντά με τους εξοπλισμούς για τα εξοπλιστικά. Ονειρεύονται. Αυτός ο έρωτας για τους εξοπλισμούς δεν ωφελεί κανέναν. Δεν έχει κανένα νόημα να είναι αριθμητικά ισοδύναμοι με την Τουρκία ούτως ή άλλως. Γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία το αποδεικνύουν. Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9 Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία…».