Διασπορά πανικού στο Αιγαίο από νατοϊκές ασκήσεις!

‘’Δουλειά δεν είχε ο διάβολος, έπνιγε τα παιδιά του”.

Τη παροιμία αυτή θυμίζει η  προσπάθεια κάποιων  να εμφανίσουν δυο προγραμματισμένες τουρκικές ασκήσεις – με συμμετοχή ΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων και στις δύο αλλά και ελληνικού πλοίου στην μία- ως τουρκική … βεντάλια, … τανάλια κ.ο.κ. πολέμου κατά της Συρίας. Έχει όμως και την απαραίτητη  δόση …διασποράς φόβου, αφού τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η μία από αυτές εξελίσσεται στο Αιγαίο και η άλλα σε μια περιοχή που εγγίζει την δυνητική ελληνική ΑΟΖ …

Έλα όμως που η πρώτη εξ αυτών, η ναρκαλιευτική άσκηση «Νουσρέτ 2012», εξελίσσεται μόνο εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων μπροστά από την Σμύρνη και σε αυτή συμμετέχουν από την μια η Τουρκία ως φιλοξενούσα χώρα ( με 14 πλοία , 2 αεροσκάφη , ένα C-130,ένα ελικόπτερο και πιθανόν σκάφη της Ακτοφυλακής) και  από την άλλη η ΝΑΤΟική δύναμη SNMCMG-2 με ναρκαλιευτικά πλοία από την Βρετανία, την Γερμανία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Συμμετέχουν επίσης ομάδες Ειδικών Δυνάμεων από ΗΠΑ και Αζερμπαϊτζάν. Είναι δηλαδή η αντίστοιχη ελληνική »Αριανδη» που όπως η »Νουρσέτ» έχει συμφωνηθεί να φιλοξενεί και την δύναμη Ναρκαλιείας του ΝΑΤΟ – την  SNMCMG-2.Η τελευταία  έγινε στον Πατραϊκό Κόλπο. Στην ουσιαστικά διεθνή/ΝΑΤΟική άσκηση  «Νουσρέτ 2012»( που χαρακτηρίζεται εθνική)  συμμετέχουν 7 χώρες και άλλες 9 ως παρατηρητές  και διαρκεί από τις 5-15 Νοεμβρίου. Τα  πλοία τις τελευταίες δύο μέρες θα επισκεφθούν το λιμάνι της Σμύρνης, όπως ήταν και στην αρχή αντιστοίχως.

Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη προηγούμενη »Αριανδη»η  δύναμη SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Mine Counter Measures Group 2) αποτελείτο από το ΠΓΥ ΑΛΙΑΚΜΩΝ (Πλοίο Διοικήσεως), το ΝΘΗ ΕΥΝΙΚΗ, το ιταλικό πλοίο ITS NUMANA, το γερμανικό FGS BAD RAPPENAU, το ισπανικό ESPS TAMRE και το τουρκικό TCG ANAMUR. Στην άσκηση  συμμετείχαν επίσης ομάδα ελληνικών ναρκαλιευτικών καθώς και η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (5-15 Νοεμβρίου) η Τουρκία , πάλι με την συμμετοχή πλοίων  ΝΑΤΟικής Δύναμης  ( της SNMG-2  αυτή την φορά) πραγματοποιεί ανθυποβρυχιακή άσκηση  από τα όρια του ελληνικού FIR ανατολικά του Καστελόριζου μέχρι τα δυτικά όρια της Συριακής περιοχής- περνάει δηλαδή και θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πρόκειται για την άσκηση »Μπλε Φάλαινα» ( »Mavi Balina»). Πράγματι η άσκηση αυτή φαίνεται να σχεδιάστηκε με προσανατολισμό ανατολικά, δηλαδή την Συρία και τα όσα διαδραματίζονται εκεί. 

Μόνο σε ένα σημείο ο σχεδιασμός »ακουμπά» λίγο, σε μια »μύτη» όπως ειπώθηκε, το δικό μας FIR στο ανατολικό μέρος.

Στην άσκηση »Mavi Balina» συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από την Τουρκία αλλά και άλλες χώρες που έχουν πλοία στην SNMG-2. Ακόμα και το Πακιστάν έχει δυνάμεις. Οι κανονικές φάσεις της άσκησης αρχίζουν στις 9 Νοεμβρίου και τελειώνουν στις 13 Νοεμβρίου.
Στρατιωτικές πηγες σημειώνουν ότι τέτοιες ασκήσεις  από κράτη ή σε διακρατικό/διεθνές επίπεδο γίνονται πολλές στην Αν Μεσόγειο τα τελευταία 2 χρόνια λόγω και των γεγονότων σε Μέση Ανατολή, μετά Λιβύη, Αίγυπτο και τώρα Συρία κλπ. 

Ωστόσο κάποιοι ρίχνουν το …πιπεράκι τους δημιουργώντας εντυπώσεις! 
Αλλά και ο τουρκικός τύπος επιχείρησε κομψά να εμφανίσει τις ασκήσεις είτε ως καθαρά τουρκικές, είτε ( αυτήν της  Σμύρνης ) ως … άσκηση Τουρκίας, ΗΠΑ και Ελλάδας!