Αγχωμένοι οι Τούρκοι με τις ελληνικές «οχιές»: Τα F-16 Viper μπορούν να φτάσουν μέχρι την Καισάρεια [vid]

Μπορεί η δυνητική πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία να έχει «μονοπωλήσει» το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, λόγω των δηλώσεων που έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η κίνηση του Προέδρου Ερντογάν να συμφωνήσει στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO, όμως η διαρκής αναβάθμιση των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη γειτονική χώρα.

Όπως μετέδωσε σήμερα ο ανταποκριτής του Skai στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι ειδικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για «αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας στους αιθέρες», λέγοντας μάλιστα ότι οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper έχουν δυνατότητα να φτάσουν μέχρι την Καισάρεια, ενώ γενικότερα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει την ικανότητα να επιχειρεί σε μεγάλες εμβέλειες.

Χαρακτηριστικά ο απόστρατος Πτέραρχος Ερντογάν Καράκους δήλωσε ότι: «Οι Έλληνες διαθέτουν 98 μαχητικά F-16 τα οποία έχουν μεγάλη εμβέλεια. Μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Εδώ πάνω στην άτρακτο διαθέτουν επιπλέον καύσιμα. Οι Έλληνες αυτά τα μαχητικά τα εκσυγχρονίζουν σε Block-70. Αυτά τα μετατρέπουν. Ενώ εμείς διαθέτουμε μόλις 29 μαχητικά με μεγάλη εμβέλεια. H Ελλάδα κάνει υπολογισμούς να φτάνουν τα αεροσκάφη της μέχρι τη μέση της Τουρκίας, δηλαδή μέχρι την Καισάρεια και  έτσι αγοράζει τα μαχητικά της. Κάποτε είχαν τα A-7 τώρα έχουν νέα αεροσκάφη»

Στη συνέχεια, ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός πρόσθεσε:«Κάποιοι λένε πως οι Έλληνες δεν μπορούν να έρθουν, να φτάσουν ως εδώ κτλ. Δεν θέλω να το σχολιάσω, αλλά αυτό που λέω είναι πως η Ελλάδα παίρνει τέτοια μαχητικά που έχουν τη δυνατότητα που «μπορούν να έρθουν». Κάποτε είχαν τα A-7 τα απέσυραν. Τώρα τα μισά μαχητικά τους έχουν τέτοιες δυνατότητες. Έχουν επιπλέον καύσιμα περίπου 2.5 τόνους. Δηλαδή μπορούν να παραμείνουν στον αέρα μια  επιπλέον  ώρα.  Δηλαδή η ακτίνα δράσης τους είναι μεγαλύτερη. Εμείς τώρα προσπαθούμε να αγοράσουμε 40 τέτοια μαχητικά και να εκσυγχρονίσουμε άλλα 79. Ανάμεσα από τα μαχητικά που διαθέτουμε».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Φωτογραφία αρχείου Intime News