Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου σε δηλώσεις, μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Λευκωσία, επιβεβαίωσαν ότι συζήτησαν θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα αυτό των ερευνών για φυσικό αέριο, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν αναλυτικά στο ζήτημα αυτό.
«Δεν θα ήταν σωστό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα δημόσια», είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει ότι γίνονται σκέψεις για διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης φυσικού αερίου.
Για τα σχέδια του Ισραήλ για συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι οι δύο χώρες επικεντρώνονται στα ευρήματα φυσικού αερίου και ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθούν πολλές πιθανότητες και να ληφθούν αποφάσεις.
«Όσους περισσότερους εταίρους έχουμε , τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν – γι’ αυτό θελήσαμε την περιφερειακή μας προσέγγιση να τη μετατρέψουμε και σε περιφερειακή συνεργασία»,ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.
Σε ερώτηση αν θα γίνουν διευθετήσεις για να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση »Ανδρέας Παπανδρέου» από το Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι ήρθε στην Κύπρο για να προωθήσει τις διμερείς και οικονομικές σχέσεις, καθώς κι αυτές στον τομέα της ενέργειας, και ότι «δεν έχει αλλότρια κίνητρα».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, αν η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί απειλή εναντίον της Τουρκίας και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπηρετεί και εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς για τους δύο λαούς και την ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία απειλεί και πάλι
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου , Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι νέες τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν είναι άσχετες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι προσπάθεια της Τουρκίας είναι η επίδειξη δύναμης στην περιοχή.
Αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.
Όπως είπε η κ. Μαρκουλλή για τη στρατιωτική άσκηση η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη κάθετη λωρίδα, στην οποία περιλαμβάνονται μέρος του τεμαχίου 12 και άλλα τεμάχια. Πρόκειται, είπε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα προβεί σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Εθνη.
Η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών απειλεί με ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στο β’ γύρο αδειοδότησης για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομικής της ζώνη.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι μέρος των τεμαχίων, στα οποία προκήρυξε διαγωνισμό η Κυπριακή Δημοκρατία συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Η Άγκυρα προτείνει είτε να αναβληθούν οι έρευνες για μετά τη λύση του Κυπριακού είτε οι δύο πλευρές να συνέλθουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να αποφασίσουν για το μέλλον των υδρογονανθράκων.
Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, τα μέτρα των Ελληνοκυπρίων και τα αντίστοιχα μέτρα των Τουρκοκυπρίων θα προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.