Χουριέτ:»Παπανδρέου-Ερντογάν «έπαιξαν» για τους πολίτες των χωρών τους».

Oι διαξιφισμοί Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζουρούμ εγιναν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης υποστηριζει σε άρθρο γνώμης τηςη κ. Αριάνα Φερεντίνου με τίτλο “Papandreou and Erdogan, parleying or campaigning?” στην αγγλόγλωσση εφημεριδα Hurriyet Daily News.

Και στις δύο ομιλίες του – γραφει – ο κ. Παπανδρέου από τη μια έκανε λόγο για «αδελφική φιλία με την Τουρκία», από την άλλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «εισβολή» στην Κύπρο και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει την ΕΕ για άνιση μεταχείριση έναντι της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο κ. Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις δήλωσε ότι τα μηνύματα του Έλληνα Πρωθυπουργο είχαν να κάνουν με την φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ενώ τα υπόλοιπα συνιστούν επανάληψη των γνωστών ελληνικών θέσεων. Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση και της αντιπολίτευσης και των δύο χωρών, οι οποίες έσπευσαν να κατηγορήσουν τους δύο Πρωθυπουργούς, τον μεν κ. Παπανδρέου για «μυστικές συμφωνίες», το δε κ. Ερντογάν για έλλειψη τόλμης.
 
Ενδιαφέρον θα είχε – συνεχιζει – να εξετάσει κανείς τα παραπάνω υπό το πρίσμα της εσωτερικής επικαιρότητας των δύο χωρών. Αν τα μέτρα λιτότητας τα οποία θεωρούνται ότι πλήττουν κυρίως τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πετύχουν τους επιδιωκόμενους στόχους, έχει καλώς. Διαφορετικά, υποστηρίζει η Φερεντίνου, είναι πολύ πιθανή η προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Παπανδρέου έκρινε σκόπιμο να μη χρησιμοποιήσει ως Πρωθυπουργος τη ρητορική περί ελληνοτουρκικής φιλίας, την οποία χρησιμοποιούσε ως ΥΠΕΞ.  Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν έχει μπροστά του μια κρίσιμη χρονιά ενόψει εκλογών. Το πιθανότερο είναι τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, στο Ερζουρούμ αποδέκτη να είχαν τις Βρυξέλλες και όχι την Αθήνα ή τη Λευκωσία.
 
Και οι δύο Πρωθυπουργοι φαίνεται ότι για τους δικούς τους, διαφορετικούς  ο καθένας λόγους, θέλησαν να διασταυρώσουν δημοσίως τα ξίφη τους. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας είχε ως στόχο τον άλλο, καταλήγει το άρθρο γνώμης της κ. Φερεντινου .