«Η τουρκική εξωτερική πολιτική κερδίζει σε σημασία, χάνει σε ρεαλισμό»
«ΜΕΓΑΛΗκαι μεγαλομανής». Αυτός είναι τίτλος ανάλυσης στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, στην οποία σημειώνεται ότι «η τουρκική εξωτερική πολιτική κερδίζει σε σημασία αλλά χάνει σε ρεαλισμό».
Ο αρθρογράφος (ΜichaelΜartensαπό Κωνσταντινούπολη) αναφέρεται σε τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην οποία υποστήριξε ότι, δεδομένου ότι στην Τουρκία διασταυρώνονται επιρροές από τη Δύση και από την Ανατολή, η χώρα του είναι ιδανική για να προσφέρει λύσεις και ηγεσία σε μια εποχή συγκρούσεων.
Αυτός είναι ο στόχος, είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και κάτι ακόμη περισσότερο: Να γίνει η Τουρκία η σώφρων χώρα της ανθρωπότητας, οι απόψεις της οποίας θα είναι σεβαστές, θα έχει αρχές, θα αποτελεί τη φωνή της ανθρώπινης συνείδησης και θα αγωνίζεται τις αξίες της.
Οι παθιασμένες αυτές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αποτελούν, κατά τον ανταποκριτή, ενδεικτικό της υπερβάλλουσας αυτοεκτίμησης και αυτο-υπερεκτίμησης της τουρκικής διπλωματίας, σημειώνει ο αρθρογράφος. Κανείς, συνεχίζει, δεν μπορεί να αρνηθεί την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, ειδικά στο χώρο της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, σημειώνει, στην Τουρκία εκδηλώνεται μια αμετροεπής αισιοδοξία γύρω από αυτό το θέμα. Μπορεί να μην ισχυρίζεται κανείς στην Αγκυρα ότι η Τουρκία παίζει στην ίδια κατηγορία με την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο, αλλά είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Με ένα άλλο θέμα που συζητείται συχνά στην Τουρκία, ασχολείται ο δημοσιογράφος της Μilliyet, Semih Ιdiz, συνεχίζει ο ΜichaelΜartens: Το κατά πόσον το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, λόγω στροφής στις ισλαμικές ρίζες της Τουρκίας. Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει μια παραδοξότητα, το ότι δηλαδή η Τουρκία έχει μεν πλησιάσει το μουσουλμανικό κόσμο, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, γιατί έχει γίνει πιο δημοκρατική.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ