Την ώρα που ο Ερντογάν συχνά εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη και στην αγοραστική δύναμη, στην αναφορά που ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ φαίνεται ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις τρεις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Όσον αφορά την ανισότητα στην κατανομή των εισοδημάτων βρίσκεται δίπλα στο Μεξικό και στην Χιλή.
Στην αναφορά ¨Η κοινωνία με μια ματιά¨ του ΟΑΣΕ, όσον αφορά την ανισότητα στην κατανομή των εισοδημάτων, οι τρεις πρώτες χώρες είναι η Χιλή, το Μεξικό και η Τουρκία. Με βάση την αναφορά η Τουρκία έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στις χώρες του ΟΑΣΕ. Επικεφαλής των χωρών που θα ζηλεύαμε είναι η Σλοβενία.
ΒΡΕΦΗ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ
Με βάση τα στοιχεία της αναφοράς η Τουρκία είναι στις πρώτες θέσεις στην ανεργία και στη φτώχεια. Ξοδεύουμε τα λιγότερα χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών, ενώ είμαστε στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά την γονιμότητα των γυναικών. Ο μέσος όρος ζωής στην Τουρκία είναι πιο μικρός από όλες τις χώρες του ΟΑΣΕ. Όσον αφορά τους θανάτους βρεφών εκεί βιώνεται μια καταστροφή.
Χαμηλή απασχόληση: Ο ΟΑΣΕ αναφέρει πως όταν το μέσο ποσοστό απασχόλησης στις χώρες του είναι 66,1% στην Τουρκία είναι 44,3%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 άτομα δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά οι 44 και πως το υπόλοιπο 66% ζει από αυτούς. Η πιο κοντινή χώρα σε αυτό τον τομέα είναι η Ουγγαρία με 55,4%. Ενώ η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Σουηδία με 79,2%.
Όσον αφορά την ανεργία είμαστε κοντά σε ρεκόρ. Η Τουρκία με ποσοστό 14,3 κατά το έτος 2009 φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα από την Ισπανία που είχε 18,1%. Η κατάσταση της Τουρκίας φαίνεται πιο καθαρά όταν δεις πως τα ποσοστό αυτό στην Ν. Κορέα είναι 3,2 και στην Ολλανδία 3,9%.
Στην φτώχεια είμαστε τρίτοι : Όταν ο μέσος όρος ποσοστού φτώχειας στις χώρες του ΟΑΣΕ είναι 11,1% στην Τουρκία το ποσοστό αυτό είναι 17, στις ΗΠΑ 17,3, στο Μεξικό 21 και στην Τσεχία που είναι και στην καλύτερη κατάσταση 5,4%.
Δεν υπάρχουν χρήματα για την εκπαίδευση : Η Τουρκία το 2007 διέθετε κατά μέσο όρο 1246 $ ανά μαθητή. Ο μέσος όρος του ΟΑΣΕ ήταν 8.070 ενώ επικεφαλής είναι το Λουξεμβούργο με 16.632 $.
Καταστροφή όσον αφορά τους θανάτους των παιδιών : Στην κορυφή των θανάτων στα βρέφη το 2008 ήταν η Τουρκία με ένα ποσοστό 17 τοις χιλίοις, ποσοστό τριπλάσιο από το μέσο όρο του 4,6 τοις χιλίοις των χωρών του ΟΑΣΕ. Το ποσοστό αυτό στο Λουξεμβούργο είναι 1,8 τοις χιλίοις.