Τα πρώτα σοβαρά αλλά όχι αξεπέραστα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην γεώτρηση του οικοπέδου 12. Προβλήματα που είχαν αντιμετωπιστεί στο κοίτασμα Λεβιάθαν,αλλά ξεπεράστηκαν από τους ειδικούς της Noble Energy.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου το γεωτρύπανο συνάντησε στρώματα αλάτων και ισχυρές πιέσεις νερού. “Το πρόβλημα είναι σίγουρο ότι καθυστερεί τις διαδικασίες γεώτρησης στο παρόν στάδιο, μέχρι να διαπιστωθεί η πυκνότητα και η συχνότητα των εμποδίων αυτών.
Επίσης, επειδή το γεωτρύπανο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο κοίτασμα – υπάρχουν ενδείξεις ότι η κορυφή του μπορεί να είναι πολύ πιο ψηλά απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά- πλέον η γεώτρηση προχωρά με διαφορετικό ρυθμό ενώ γίνονται πιο συχνά μικροδονήσεις με τα ειδικά συστήματα της πλατφόρμας, ώστε να διαπιστώνεται ολοένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια η απόσταση του φρεατίου από το κοίτασμα”,αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως εξηγούν ειδικοί επιστήμονες , η παρουσία «φούσκας» νερού υπό πίεση, δεν έχει μόνο αρνητική πτυχή αλλά και θετική, αφού αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι το κοίτασμα είναι καλά «σφραγισμένο», γεγονός που δείχνει ότι οι πιέσεις σε αυτό είναι ικανοποιητικές.
Ερωτηματικό παραμένει το ύψος του νερού στο κοίτασμα, κάτι που θα διαπιστωθεί στο τέλος της διαδικασίας και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα πάντως, εντύπωση προκαλούν σε διεθνείς κύκλους ειδικών, στοιχεία της Noble Energy, σύμφωνα με τα οποία από την τέταρτη στη σειρά γεώτρηση στο επίσης γειτονικό ισραηλινό «Ταμάρ», διαπιστώνεται ότι το περιεχόμενό του δεν είναι 8 τρισ. κυβ. πόδια όπως επίσημα ανακοινώθηκε πέρσι, αλλά 9.5 τρισ. κυβ. πόδια, επειδή ακριβώς το πάνω επίπεδο του κοιτάσματος είναι πιο ψηλά απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί. Οι ίδιες συνθήκες παρατηρούνται μέχρι στιγμής και στο «Αφροδίτη» και ενισχύουν τις ενδείξεις -περιλαμβανομένων των μικροδονήσεων- ότι το κοίτασμα είναι μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών.