«Τι Λιβύη,τι Συρία,μία από τα ίδια»,λέει ο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε  την κατάσταση στη Συρία με αυτή στη Λιβύη, συνεχίζοντας την πίεση προς τη Δαμασκό για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

   

Οι τούρκοι ηγέτες, που μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν τον Άσαντ, μοιάζουν να είναι όλο και πιο ανυπόμονοι με το σύρο ηγέτη, περίπου με τον ίδιο τρόπο που έχασαν την υπομονή τους με το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να διαμεσολαβήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

   

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στη Λιβύη, αλλά δεν ήμασταν σε θέση να επιτύχουμε κανένα αποτέλεσμα. Ο Καντάφι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας και το αποτέλεσμα ήταν προφανές», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

   

«Τώρα στη Συρία εξελίσσεται η ίδια κατάσταση. Έστειλα τον υπουργό Εξωτερικών μου, και προσωπικά ήλθα σε επαφή μαζί του πολλές φορές, την τελευταία πριν από τρεις ημέρες στο τηλέφωνο. Παρ’ όλ’ αυτά, άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Άσαντ.

   

Ο Ερντογάν είχε έλθει επανειλημμένα σε επαφή με τον Καντάφι μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη χώρα το Φεβρουάριο, καλώντας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και ο Καντάφι να συναινέσει στην μεταβίβαση της εξουσίας. Τον Ιούνιο, ο τούρκος πρωθυπουργός του παρείχε εγγυήσεις, η ακριβής φύση των οποίων δεν έγινε γνωστή, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Έκτοτε η Τουρκία έχει κλιμακώσει τη στήριξή της στους λίβυους εξεγερμένους αυξάνοντας τις παραδόσεις καυσίμων στις δυνάμεις τους.

   

Και ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε ξανά σήμερα να σταματήσει η καταστολή και η εμπλοκή του στρατού, αποκλείοντας πάντως οποιαδήποτε ξένη επέμβαση. «Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει, πρώτα και κύρια. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν».