Τέσσερις πολύ σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν οι Πρόεδροι Κύπρου και Ισραήλ. Χριστόφιας και Πέρες,σύμφωνα με πληροφορίες από τη Κύπρο ,όπου βρίσκεται ο Ισραηλινός Πρόεδρος συμφώνησαν:
•Ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ Μοσάντ και Κυπριακών μυστικών υπηρεσιών
•Κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ
•Συμφωνία για διαχείριση της ενδιάμεσης περιοχής των ΑΟΖ των δύο χωρών
•Παραχώρηση Εναέριου Χώρου της Κύπρου
Όπως αναφέρει το SigmaLive, υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση του φυσικού αερίου.
Η παρουσία των ανθρώπων της εταιρείας Ντέλεκ στην αντιπροσωπεία δεν είναι τυχαία. Το Ισραήλ θέλει συνεργασία με την Κύπρο και συγκεκριμένα μέσω της εν λόγω εταιρείας. Πιο αναλυτικά, οι Ισραηλινοί επιθυμούν εφαρμογή του μοντέλου που ισχύει και στην περίπτωση των δικών της οικοπέδων. Δηλαδή συμμετοχή 30% στο οικόπεδο 12. Πηγή από το προεδρικό τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη ακόμη να δώσει απάντηση επ’ αυτού.
Εξάλλου, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να φέρνουν το αέριο τους στην Κύπρο και το τερματικό που θα δημιουργηθεί, να το υγροποιούν και ακολούθως να το διοχετεύουν στις αγορές. Αυτό είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δουλεύουν οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν αποτελέσματα. Τέλος, πηγή από το Προεδρικό αποτιμώντας συνολικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ανέφερε πως μέσω της πρότασης Πέρες για κοινή επιτροπή που θα καταστεί γέφυρα της ΕΕ με την Μέση Ανατολή, αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΕΣ
Η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ύστερα από συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Αντίθετα, ανέφερε, οι δύο χώρες θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών τους και της ειρήνης.
Ο κ. Πέρες εξήρε τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αναπτυχθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για την αλληλεγγύη και στήριξη εκ μέρους του Ισραήλ σε σχέση με την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυρίαρχων δικαιωμάτων της όσον αφορά τις έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για τη θέση αρχών, που τηρεί το Ισραήλ, όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Από πλευράς του, ο κ. Πέρες εξέφρασε την εκτίμηση του Ισραήλ για την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού σε δύσκολες ιστορικές συγκυρίες για τον εβραϊκό λαό.
Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές, που σημειώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ανέφερε ότι η χώρα του προσβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης.
Νωρίτερα ο κ. Πέρες είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί τις καλές και αδελφικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και με το Ισραήλ.
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο πως βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος της Εκκλησίας όχι μόνο με τους Χριστιανούς, αλλά και με τους Μουσουλμάνους της περιοχής και ότι τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με Ραββίνους, εγκαινιάζοντας έτσι διάλογο και με τους Εβραίους.
Πρόσθεσε ότι είναι καθήκον και υποχρέωση των πνευματικών ανθρώπων να συμβάλουν στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όπου επί αιώνες έζησαν ευτυχισμένοι όλοι οι άνθρωποι.
Ο κ. Πέρες συμφώνησε ότι οι δύο λαοί, παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν βαριά πνευματική ιστορία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια καλή συνεργασία είναι προς όφελος και των δύο χωρών.