Θράσος Νταβούτογλου: οι διωγμοί είναι …μετανάστευση κατά τον Αχμέτ!

Όταν το θράσος δεν έχει όρια, αρχίζει να μιλά ο κ. Νταβούτογλου με βάση την θεωρία του περί νεο-οθωμανισμού.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας – σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα  Milliyet- φτάνει στο σημείο να θεωρεί …τουρκική διασπορά ακόμα και τους εκδιωχθέντες με βία και αίμα Ελληνες, Αρμένιους, Εβραίους κλπ κατοίκους αιώνων από την Μικρασία, Κωνσταντινούπολη και άλλα μέρη της σημερινής Τουρκίας!Και αν αποδίδονται σωστά απο την εφημερίδα οι προθέσεις του Τουρκου υπουργού,  ο διωγμός και ο εξαναγκασμός βαφτίζεται …μετανάστευση!

 Το θέμα παρουσιάζει η τουρκική εφημερίδα ως επιχείρηση νέου προσδιορισμού της «διασποράς» από το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω δηλώσεων του κ.  Νταβούτογλου. Συγκεκριμένα η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο »Ανοιγμα El-Turco»  γράφει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ που επαναπροσδιόρισε την έννοια «διασπορά» , στέλνοντας εγκύκλιο σε όλες τις πρεσβείες της Τουρκίας, πέρασε σε επαφή με τους Αρμένιους, τους Εβραίους αλλά και τους El-Turco της Λατινικής Αμερικής που μετανάστευσαν από την Τουρκία. 

Ο προσδιορισμός του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου είναι,όπως τον παρουσιάζει η εφημερίδα,  ξεκάθαρος: « Οχι μόνο οι Τούρκοι αλλά όλοι όσοι έχουν μεταναστεύσει από τα εδάφη αυτά, είναι για μας διασπορά». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι, οι Ρωμιοί, οι El-Turco της Λατινικής Αμερικής και οι Αραβες στην Αργεντινή. Η νέα πολιτική είναι  η δημιουργία επαφής με τους ανθρώπους της Ανατολίας όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Δόθηκαν οδηγίες στις πρεσβείες της Τουρκίας στο εξωτερικό να καλείται  η «διασπορά» στις εθνικές εορτές της Τουρκίας. 

Για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Με την ευκαιρία ο κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να διασκεδάσει τις δθσμενείς εντυπώσεις  που έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος του κόσμου το θέμα της υποβάθμισης και της μη αναγνώρισης από την Άγκυρα της Γενοκτονίας ων Αρμενίων: Έτσι παραδέχθηκε ότι υπάρχει και το θέμα του Αρμενικού για το οποίο ο κ. Νταβούτογλου ανέπτυξε την έννοια της «δίκαιης μνήμης» . Ο κ.Νταβούτογλου είπε: 

 «Πρόκειται για μια αντίληψη για να αισθάνεται κανείς τον πόνο των Αρμενίων και για να μην αποστομώνονται όταν εξηγούν κάποια πράγματα. Απέναντι στους Αρμενίου δεν υπάρχει ένας ΥΠΕΞ που να λέει “το 1915 δεν έγινε τίποτα”. Εγώ δεν αναφέρω τα όσα βιώθηκαν ως Γενοκτονία, αλλά όποιος το αναφέρει είναι δικό του θέμα». 

Το δημοσίευμα υπογράφει η συνεργάτιδα της εφημερίδα κ.Ασλι Αιντίντασπάς η οποία ταξίδευσε μαζί με τον Τουρκο ΥΠΕΞ στο Παρίσι για την Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε εκεί. Η ίδια γράφει ότι εκείνο που κατάλαβε είναι ότι στα 100 χρόνια των Αρμενικών γεγονότων του 1915, η Τουρκία κάνει εργασίες για ένα άνοιγμα εντελώς καινούργιο, το οποίο προχωρεί, και υπογραμμίζει τα λόγια του ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ο οποίος συνεχίζοντας είπε: 

«Eμείς θα πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα γλώσσα για το θέμα αυτό. Δεν απορρίπτουμε τον πόνο σας. Τον αντιλαμβανόμαστε. Εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε να το κάνουμε μαζί. Όχι όμως μια μονόπλευρη ανακοίνωση ενοχοποίησης».