Με »διπλωματία» μέσω επισκέψεων του Νταβούτογλου αλλά και διαρροές με ευθείες στρατιωτικές απειλές, η Άγκυρα επιχειρεί να μπλοκάρει κάθε κίνηση κουρδικών στοιχείων – και του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν με Πρόεδρο τον Μπαρτζανί- να δημιουργήσουν »κουρδική κρατική οντότητα» μέσω της κρίσης στην βόρεια Συρία.
Παρόλο που τα περισσότερα χθεσινά φύλα των εφημερίδων ( 14 από 25 μεταξύ των οποίων και φιλοκυβερνητικά) δεν έχουν κύριο θέμα τους τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία και την απειλή δημιουργίας κουρδικού κράτους »ελεγχόμενου» από το ΡΚΚ στη Β. Συρία, υπάρχουν κάποιες που επιμένουν στο θέμα και προβάλουν ιδιαίτερα την πολυπλοκότητα της κατάστασης, όπως η POSTA, που στον μακροσκελή τίτλο της εξηγεί ότι «Τα στελέχη που στάλθηκαν από τον Μπαρζανί και το ΡΚΚ στην περιοχή που κατοικείται από Κούρδους στη Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα, παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες και κάνουν περιπολίες στους δρόμους. Τα κτήρια φέρουν τις σημαίες των δύο ομάδων. Η περιοχή έχει ονομαστεί «Βόρεια Συρία»…».
Για να καταλάβουμε την όλη διάσταση το Ιρακικό Κουρδιστάν είναι μια αυτόνομη περιοχή, ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη που συνορεύει στα ανατολικά με το Ιράν, στα βόρεια με την Τουρκία, στα δυτικά με τη Συρία και στα νότια με το υπόλοιπο Ιράκ. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη Αρμπίλ.Η αυτονομία του Ιρακινού Κουρδιστάν αναγνωρίζεται από το Ιράκ και από τα Ηνωμένα Έθνη, βάσει του ιρακινού Συντάγματος.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό το δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ η οπόία εκτιμά , στον κύριο τίτλο της ότι «Ο Μπαρζανί παίζει διπλό παιχνίδι : Ο αρχηγός του KDP Μπαρζανί εξοπλίζει Κούρδους μαχητές λέγοντας ότι τους ενσωματώνει στην συριακή αντιπολίτευση και δημιουργεί έναν στρατηγικό διάδρομο από το Αρμπίλ στη Μεσόγειο».Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον δόκτορα Γιασίν Ακτάι , επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Σκέψης, ο Μπαρζανί προσπαθεί να παίξει ρόλο προστάτη όλων των Κούρδων. Σύμφωνα δε με τον δημοσιογράφο Κ. Αβτσί, ο Μπαρζανί ποτέ δεν πολέμησε το ΡΚΚ, ενώ ο Μεχμέτ Οζκάν, του Ινστιτούτου Στρατηγικής της Άγκυρας, υποστηρίζει ότι ο Μπαρζανί ετοίμασε την παγίδα για την Άγκυρα. Προετοίμασε το έδαφος για την εξέγερση στη Β. Συρία, ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις με την Τουρκία, υποστηρίζει.
Ο ερευνητής κ.Μεσούτ Ουλκέρ, υποστηρίζει ότι ο Μπαρζανί προετοίμασε το έδαφος για την δημιουργία αυτόνομης περιοχής στη Συρία, ενώ έστελνε θερμά μηνύματα στην Άγκυρα. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο κ. Νταβούτογλου πηγαίνει στο Β. Ιράκ προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις και τα σχέδια του Μπαρζανί.
Οι περισσότερες , πάντως, εφημερίδες προβάλλουν τις σχετικές με το θέμα δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν την αναχώρηση του για το Λονδίνο.Χαρακτηριστικός τίτλος αυτός της HURRIET, «Ξεχάστε τα περί Κουρδιστάν : Ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει ότι δεν θα επιτραπεί στην τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει τη βάση της στη Β. Συρία και να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία». Ακόμα, η εφημερίδα σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να δείξει ανοχή στην προσπάθεια του ΡΚΚ και του PYD ( κουρδικό κόμμα στην Συρία που προωθεί την κληρονομιά του Κουρδιστάν) να δημιουργήσουν νέα οντότητα στην περιοχή. «Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε, «Οι ένοπλες δυνάμεις μας δουλεύουν στο θέμα μαζί με τα άλλα αρμόδια ιδρύματα». «Τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Δεν θα δείξουμε ανοχή σε φανταστικούς χάρτες», τόνισε.
Η ZAMAN προσθέτει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του κυβερνητικού κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, το κόμμα μπορεί να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα αν θα πρέπει να κληθεί νωρίτερα η Βουλή προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να στείλει στρατό στο εξωτερικό. Δηλαδή γίνεται μια διαρροή με σαφή απειλητική διάσταση για στρατιωτική δράση της Τουρκίας κατά Κούρδων στην Β.Συρία…
Στα σχετικά ρεπορτάζ – μεταδίδεται αρμοδίως – επισημαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν στην ουσία ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή μίας ουδέτερης ζώνης στην Συρία εάν χρειαστεί.Όπως προαναφέραμε πολλά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ο Μπαρζανί, μέχρι τώρα ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή, παίζει διπλό παιχνίδι και ότι σκοπός της επίσκεψης Νταβούτογλου στο Αρμπίλ, την επόμενη εβδομάδα είναι το ξεκαθάρισμα αυτών των σχέσεων.
Για το ίδιο θέμα, η Μιλλιέτ γράφει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης είναι στην ατζέντα. Απαντώντας στην ερώτηση ποιες είναι οι εναλλακτικές κινήσεις αντιμετώπισης του κινδύνου του ΡΚΚ, φέρεται να απάντησε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δημιουργία Ζώνης ασφαλείας ή ουδέτερης ζώνης.
Στην ίδια συνέντευξη ο Eρντογάν ανακοίνωσε ότι το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ο κ. Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί το Β. Ιράκ, προκειμένου να κάνει γνωστές στους εκεί αξιωματούχους τις «τουρκικές ευαισθησίες». «Θέλουμε να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις μετέπειτα εξελίξεις», είπε.
Η εφημερίδα CUMHURIYET γράφει ότι κατά την επίσκεψη του στο Αρμπίλ ο Νταβούτογλου θα ζητήσει από τον Μπαρζανί να σταματήσει την παροχή στήριξης προς το PYD. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι σύμφωνα με τον Ερντογάν, ό κ. Νταβούτογλου θα πει στον Μπαρζανί ότι πρέπει να αποτρέψει τις λάθος κινήσεις στη Συρία εάν θέλει να έχει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας. Ακόμα ο Νταβούτογλου αναμένεται να μεταφέρει στον Μπαρζανί τη διαφωνία της Άγκυρας με τη δημιουργία του Κουρδικού Συριακού Συμβουλίου με την ουσιαστική εκπροσώπηση σε αυτό του ΡΚΚ και του PYD.
Στο μεταξύ, οι εφημερίδες αναφέρονται και στις συναντήσεις του κ.Α. Νταβούτογλου με τον επικεφαλής της ΜΙΤ, κ. Χακάν Φιντάν, και τον υπαρχηγό του γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη συριακή κρίση.Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται και η συνάντηση -έγραψε σχετικά το ON Alert – που είχε με τον ταξίαρχο , Μαναφ Τλας, εκ των πλέον υψηλόβαθμων του στρατού της Συρίας που εγκατέλειψαν τον Άσαντ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Τσουμχουριέτ, η Άγκυρα επιταχύνει τις προσπάθειες της για τη διαμόρφωση της Συρίας μετά την πτώση του Άσαντ.