Στο εδώλιο ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ε.Δ. Μπασμπούg. Τον κατηγορούν ως «τρομοκράτη»!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 «Iστορική ημέρα» χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης η παρουσία του πρώην αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπουγ στο δικαστήριο. Κανείς δεν φαντάζονταν πως ένας πρώην αρχηγός θα μπορούσε να δικάζεται στην Τουρκία από πολιτικό δικαστήριο και να τον κατηγορρούν για διοίκηση «τρομοκρατικής οργάνωσης».

  Ο Μπασμπούγ, ο οποίος ήταν αρχηγός από το 2008 έως το 2010 κατηγορείται για «δημιουργία και διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης» και τη «δημιουργία συκοφαντικών ιστοσελίδων».

  Ο δικηγόρος του Μπασμπούγ, ζήτησε την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και η δίκη συνεχίζεται από το τακτικό δικαστήριο στη Σιλιβριά, μια περιοχή 40 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

  Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο θεωρείται από τα σημαντικά ονόματα  της οργάνωσης Εργενεκόν, που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, με ανορθόδοξο τρόπο. Ο Μπασμπούγ, θεωρείται πως είχε δώσει εντολές για τη δημιουργία ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, από το ίδιο γενικό επιτελείο, που συκοφαντούσαν την τουρκική κυβέρνηση.

 

  Ο δικηγόρος του Μπασμπούγ Ιλκέρ Σεζέρ, υποστηρίζει πως ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είναι θύμα της επίθεσης που δέχεται ο τουρκικός στρατός και πως ο βασικός στόχος αυτής της δίκης «είναι η αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

  Δεκάδες αξιωματικοί του τουρκικού στρατού βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να συμπαρασταθούν στον Μπασμπούγ  ο οποίος  μόλις μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, χαιρέτησε τους υποστηρικτές του σηκώνοντας τη γροθιά του.

  Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που καταδικαστεί ενδέχεται να μείνει έγκλειστός για περίπου 20 χρόνια. Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος και πιστεύει πως θα αθωωθεί.

  Για την υπόθεση της δημιουργίας των ιστοσελίδων κατηγορούνται 30 άνθρωποι ανάμεσα τους και πολλοί αξιωματικοί. Για την υπόθεση της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν, έχουν κατηγορηθεί και έχουν φυλακιστεί περισσότεροι από 100 αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων ανάμεσα τους και πολλοί αξιωματικοί του Ναυτικού.

   Έγκλειστος παραμένει και ο πρώην αρχηγός της Α΄Στρατιάς Χουρσίν Τολόν με τις κατηγορίες διοίκησης της Εργκενεκόν και την προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα σχέδια της συγκεκριμένης οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση,  ήταν και «η Βαριοπούλα». Το σχέδιο αυτό  προέβλεπε την κατάληψη του βόρειου Έβρου, την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία για να κατηγορηθεί πως το έχει κάνει η Ελλάδα και η τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμιά , με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε όλη την Τουρκία με απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.