Η Ελλάδα δεν «στρατιωτικοποιεί» τη συζήτηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και απαντά με επιχειρήματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά την συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.
Την κλιμάκωση της έντασης από μέρους της Άγκυρας, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη συζήτησε ο κ. Λαμπρινίδης με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης.
Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι ήταν μια «δημιουργική συζήτηση» και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα που δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή (τουρκικές προκλήσεις) και τα οποία δυσχεραίνουν το κλίμα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνομιλίας του με το Γ.Γ., ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ φιλική και χρήσιμη συνάντηση με το γενικό γραμματέα για μια σειρά από μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση. Στην ατζέντα υπήρχε φυσικά το Μεσανατολικό, αλλά και ευρύτερα η «αραβική άνοιξη» και όλες οι εξελίξεις στην περιοχή. Εξελίξεις ελπιδοφόρες, αλλά παράλληλα και ανησυχητικές αν πάρουν στραβή κατεύθυνση. Συζητήσαμε για το Μεσανατολικό, κυρίως για τη σημασία που δίνει η χώρα μας στην εξεύρεση μιας λύσης για να υπάρξει ένα Παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ με ασφάλεια. Και οι δυο έχουν αυτό το δικαίωμα και πρέπει να προωθήσουμε αυτή την προοπτική».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι συζήτησαν ευρύτερα για την περιοχή, «για την αστάθεια που δημιουργείται από πολλές εξελίξεις. Είχα την ευκαιρία», όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης, «να ενημερώσω το Γ.Γ. για τις τελευταίες ανησυχητικές απειλές της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και στα απόλυτα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο στη δική της ΑΟΖ, καθώς και στην πρόσφατη ανακοίνωση ερευνών εκ μέρους τους Τουρκίας, και που ακουμπά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Γ.Γ. εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα που φέρουν αστάθεια και φαινόμενα τα οποία μπορεί να δυσχεράνουν και τις εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις για το Κυπριακό για τις οποίες φυσικά ενδιαφέρεται, τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί άλλοι, ώστε να λυθεί το πρόβλημα».
Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε επίσης ότι «είχαμε την ευκαιρία για μια δημιουργική συζήτηση και ελπίζω να συνεχιστεί με τις επόμενες επαφές που θα έχω αυτή την εβδομάδα με διάφορους υπουργούς Εξωτερικών ή αρχηγούς κρατών».
Οικονομική κατάσταση
Σε ερώτηση αν ο Γ.Γ. ρώτησε να πληροφορηθεί για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Λαμπρινίδης απάντησε «ναι, συζητήσαμε το θέμα των εξελίξεων στην Ελλάδα. Έδειξε τη σιγουριά που έχει βλέποντας και αυτός, εδώ και καιρό, να προβλέπονται τα χειρότερα, αλλά να μην υλοποιούνται. Πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν απ’ αυτή την κρίση. Του μετέφερα και εγώ την κατάσταση επιφυλακής που βρισκόμαστε αυτές τις μέρες για να βεβαιωθούμε σαν χώρα ότι εφαρμόζουμε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε, όπως και για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που δεν είναι πάντα του ελέγχου μας, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να βγει πολύ δυνατότερη και σαφώς η Ελλάδα να βγει πολύ δυνατότερη. Η οικονομική κρίση δεν μας έχει κλείσει στο καβούκι μας, μάς έχει κάνει πιο εξωστρεφείς. Είμαστε χώρα σταθερότητας στην περιοχή αποδεδειγμένα και ο Γ.Γ. το εκτίμησε ιδιαίτερα αυτό».
Τουρκικές προκλήσεις
Σε ερώτηση για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδικώντας μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και αν στην περίπτωση που ο διεθνής παράγοντας και τα διαβήματα δεν νουθετήσουν την Τουρκία, η Ελλάδα θα έχει στις επιλογές της και την εμπόδιση των ερευνών, απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα, ο κ. Λαμπρινίδης απάντησε:
«Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα. Ήδη, κατοχύρωσε και διεθνώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο ζήτημα αυτό. Όλοι γνωρίζουν, όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και οι εμπλεκόμενες εταιρίες, που μπορούν και που δεν μπορούν να κάνουν έρευνες. Αυτό που έχω τονίσει επανειλημμένα είναι ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να στρατιωτικοποιεί κανείς τη συζήτηση έτσι επειδή ενδιαφέρεται να το κάνει η Τουρκία, η οποία δεν έχει επιχειρήματα. Και γι’ αυτό πηγαίνει συνήθως σε ένταση. Εμείς και επιχειρήματα έχουμε και ανελλιπώς τα προβάλλουμε και θωρακίζουμε τα συμφέροντα της χώρας, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε».
Κυπριακό
Στην ερώτηση τι προτίθεται να κάνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρα μας υπογράμμισε ότι «ο Γ.Γ. επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι τελευταίες εξελίξεις που προανέφερα, προφανώς δεν βοηθούν στο κλίμα που απαιτείται για τη γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, κάτι που ο ίδιος και οι υπόλοιποι επιθυμούν».
Το όνομα της πΓΔΜ
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι τού το έθεσε, σημειώνοντας ότι «εδώ και καιρό, εξέφρασε την ετοιμότητα και τη σοβαρότητα της Ελλάδας στη διαδικασία για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, καθώς και την επιθυμία μας και η άλλη πλευρά να επιδείξει σοφία και σοβαρότητα που απαιτείται, εάν επιθυμεί πραγματικά, όπως εμείς επιθυμούμε, να καρποφορήσει η ευρωατλαντική προοπτική και τέλος αν επιθυμεί οι σχέσεις μεταξύ των δυο λαών να είναι όσο θετικές, όσο εμείς επιθυμούμε».