Το χρήμα και το οικονομικό συμφερόν καθορίζουν και τη διπλωματία.Γνωστό και επιβεβαιώνεται από το “παιχνίδι” που έχει ξεκινήσει η Ρωσία με τη Τουρκία. Παιχνίδι ενεργειακό που δείχει ότι δεν αρκεί μόνο …η Ορθοδοξία για να θεωρούμε τη Μόσχα δεδομένο σύμμαχο.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Τουρκία, υποστηρίζουν στελέχη της Gazprom . Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Gazprom “αναπροσάρμοσε” τη διάθεση φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη μετά από μια απότομη αύξηση της ζήτησης από την Τουρκία. Τώρα, η Gazprom επιθυμεί να κατασκευάσει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθηκευσης φυσικού αερίου στην Τουρκία .
Η πρόταση της Gazprom αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Ρωσίας – τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη – να αυξήσει την επιρροή της Μόσχας μέσω της ενέργειας,υποστηρίζει το Stratfor.
Η ενέργεια είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ρωσο-τουρκικής σχέσης. Η Ρωσία παρέχει περίπου το 58% του φυσικού αερίου της Τουρκίας, καθιστώντας τη ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει επιδιώξει από καιρό τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί παραδοσιακά τον ενεργειακό εφοδιασμό της ως πολιτική πίεση . Από την πλευρά της, η Ρωσία θέλει να κρατήσει την Τουρκία συνδεδεμένη με αυτήν.
Η Ρωσία εργάζεται πάνω σε μία πολύπλοκη στρατηγική για την ενίσχυση της θέσης της σε σχέση με τους πελάτες της στην Ευρώπη,προσπαθώντας να δεσμεύει τις χώρες-πελάτες με συμβάσεις 10 ή 15 χρόνων,παρέχοντας εκπτώσεις.
Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, και της ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων διανομής στην Ιταλία. Η Μόσχα έχει δείξει επίσης ενδιαφέρον για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην Τσεχία.
Αυτή η ευρωπαϊκή στρατηγική φαίνεται να επεκτείνεται στην Τουρκία με την ανακοίνωση της Gazprom για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου εκεί. Η Τουρκία είναι ήδη στη λίστα της Gazprom με τις χώρες που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επαναδιαπραγμάτευση τιμών των συμβάσεων για φυσικό αέριο , σύμφωνα με πηγές του Stratfor.
Η Τουρκία μπορεί να περιμένει αύξηση του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ,όμως οι προτάσεις της Μόσχας είναι μάλλον ελκυστικότερες.
Η Τουρκία πληρώνει σήμερα στο Ιράν $ 505 ανά χίλια κυβικά μέτρα , του φυσικού αερίου – σε σύγκριση με τα $ 400 που πληρώνει στη Ρωσία. Η Τουρκία αντιμετωπίζει επίσης τακτικά προβλήματα αξιοπιστίας με τις προμήθειες από το Ιράν, ιδιαίτερα το χειμώνα. Η Άγκυρα έχει φροντίσει να διατηρήσει μια σχέση συνεργασίας με την Τεχεράνη για να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις, ωστόσο αν η κατάσταση χειροτερέψει κανείς δεν μπορεί να της εγγυηθεί την ομαλή προμήθεια φυσικού αερίου από το Ιράν.
Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να δώσει ακόμη καλύτερη τιμή αν της επιτραπεί να φτιάξει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου. Φθηνότερο φυσικό αέριο και ασφάλεια του εφοδιασμού κάνουν την προσφορά της Μόσχας στην Άγκυρα ελκυστική.
Η συμφωνία θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Τουρκία κι αυτό είναι λογικό να προβληματίζει,κυρίως τις ΗΠΑ.