Την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις ομιλίες τους, εάν αποτινάξουν από «πάνω» τους τα όποια κατάλοιπα του παρελθόντος και ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις άλλων εποχών, επεσήμαναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας, Νιχάτ Εργκιούν, από το βήμα του ελληνοτουρκικού περιφερειακού οικονομικού φόρουμ, οι εργασίες του οποίου, διεξάγονται στην πόλη της Κομοτηνής.
«Το Ερζερούμ (αναφερόμενος στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας) δείχνει τον τρόπο και το δρόμο για να αποτινάξουμε και τα όποια κατάλοιπα καχυποψίας», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «θα συμφωνήσω ότι υπήρχε και υπάρχει γραφειοκρατία (για τις επενδύσεις στην Ελλάδα)». Αντίστοιχη θέση με τον κ. Πεταλωτή εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός, καθώς, από το βήμα των εργασιών του φόρουμ, είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να επιστρέψουν σε προβλήματα του παρελθόντος.
Σημείωσε επίσης, αν το Αιγαίο θα γίνει θάλασσα ειρήνης, θα πρέπει να μην υπάρχουν πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα, αλλά εμπορικά πλοία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ευθύνη για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, δεν βαρύνει μόνο τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων καθώς και του Τύπου και πρόσθεσε ότι ήδη σημειώθηκαν κάποια μικρά βήματα γα την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο κ. Εργκιούν, κάλεσε τους Τούρκους να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις στην χώρα μας και τους Έλληνες να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν υπάρχουν συναισθηματικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναλάβει την άρση τους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κούτσικος, τόνισε ότι το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία κυμαίνεται περίπου στα 6,2 δισ Ευρώ, ενώ το 80% των Τουρκικών επενδύσεων Ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και το 10% στη Σμύρνη.
Οι οικονομικές κρίσεις είναι περίοδοι ευκαιριών, ανέφερε ο Ριφάτ Χισαρτικλίογλου, πρόεδρος της Ένωσης τουρκικών επιμελητηρίων, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών είναι μονόδρομος, αφού «είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εταίροι».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Κασσιμάτης υπογράμμισε την προοπτική της αμοιβαίας συνεργασίας που διανοίγεται, τονίζοντας ότι και στο διμερές εξωτερικό εμπόριο, η Ελλάδα και η Τουρκία, αποτελούν διαχρονικά στρατηγικούς εταίρους.
Επεσήμανε δε, ότι, για να προωθηθούν και να βελτιωθούν οι εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών θα πρέπει να υπάρξουν χαμηλότερα κόμιστρα, από τις αεροπορικές εταιρείες.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Χασάν Γκογκούς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και συνεργασιών οι παραμεθόριες περιοχές των δύο χωρών, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετασθεί από την πλευρά της Ελλάδας, το μέτρο της θεώρησης διαβατηρίων που αποτελεί εμπόδιο στην έλευση Τούρκων πολιτών.
Στην ανάγκη δημιουργίας αρτιότερου δικτύου μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι, αυτό προϋποθέτει ταχύτερη σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ υπενθύμισε και την προσπάθεια της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης για τη λειτουργία δεύτερης γέφυρα στον Έβρο.
Εξ’ άλλου, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το επόμενο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, προγραμματίζεται να γίνει στο Τσανάκαλε.