«Ότι προβλέπει ο νόμος θα γίνει για τη Χάλκη».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Toν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Η συνάντηση στο Φανάρι ήταν διάρκειας περίπου μιας ώρας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αριντς αμέσως μετά τα τη συνομιλία τους έκαναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι «ως μειονότητα ευχαριστούμε την κυβέρνηση για τα βήματα που κάνει, και περιμένουμε και άλλα βήματα, όπως την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που έχουν περάσει 40 χρόνια που παραμένει κλειστή». Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι πολλοί Μητροπολίτες από το εξωτερικό μπορούν και λαμβάνουν την τουρκική υπηκοότητα γεγονός που βοηθάει όπως είπε στην επιβίωση του Πατριαρχείου.

Ο Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ζητήματα και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των μειονοτήτων. «Τα ζητήματα της θεολογικής Σχολής, του Ορφανοτροφείου θέλουμε να τα λύσουμε στα πλαίσια του νόμου. Στο Ορφανοτροφείο δεν έγινε κάτι που θέλουμε εμείς αλλά αυτό που θέλει η δικαιοσύνη. Εφαρμόσαμε τους νόμους , την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά και για τη Θεολογική Σχολή πρόσθεσε « εργαζόμαστε πάνω στο θέμα. Υπάρχουν κάποια νομικά εμπόδια, αλλά θα τα ξεπεράσουμε. Θα κάνουμε ότι προβλέπουν οι νόμοι» 

Η τελευταία επίσκεψη υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου στο Φανάρι ήταν το 1952.