Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Πούτιν Ερντογάν.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για περίπου 2.5 ώρες συνομίλησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση τους στο Κρεμλίνο.

Βασικό θέμα των συνομιλιών ήταν η Συρία και οι εξελίξεις σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού RF-4 από την αεράμυνα της Δαμασκού. Ο τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε τις πληροφορίες πως ο Πούτιν του έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ο Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντηση ζήτησε την παραίτηση του Άσαντ όμως πρόσθεσε πως είναι εναντίον οποιαδήποτε ξένης επέμβασης στη Συρία.
Μια θέση που υποστηρίζει και η Ρωσία. «Ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Άσαντ» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Ερντογάν «καλά θεμέλια για το μέλλον της Συρίας και χαίρομαι που η Άγκυρα σέβεται τις αποφάσεις της Γενεύης».
Οσο για την Τουρκία ο Πούτιν, δήλωσε πως η « χώρα αυτή θα παραμείνει ως στρατηγικός εταίρος μας και είναι σημαντική χώρα για μας».
Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει έτσι την Τουρκία καθώς υπάρχουν σημαντικοί τομείς συνεργασίας.
Στις συνομιλίες των δυο πλευρών συζητήθηκε και η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκκουγιου, όπου θα χτιστεί από τη Ρωσία. Η Άγκυρα ζητά τη συμμετοχή τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών στο έργο που θα κοστίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα η Άγκυρα φαίνεται πως «παζαρεύει» με την Μόσχα την αγορά αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 με προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πώληση ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω αγωγών που φτάνουν από την Τουρκία, όπως αυτός Σαμψούντας-Τζεϊχαν είναι από τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες.