«Οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το μπακλαβά»,γράφουν οι Τούρκοι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με την οικονομική κρίση που σαρώνει τη χώρα μας έχουμε γίνει στόχος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που με κάθε αφορμή προσπαθούν να δείξουν την τραγική κατάσταση που έχει πέσει η χώρα μας αλλά και οι ελληνικές εταιρείες.
Η τουρκική εφημερίδα Radikal κάνει αναφορά στο θέμα με την γνωστή εταιρεία παραγωγής μπακλαβάδων « Güllüoğlu» που πριν από περίπου 8 χρόνια είχε ανοίξει 3 υποκαταστήματα στην Αθήνα. « Η κρίση της Ελλάδας που πνίγεται στα χρέη χτύπησε και την εταιρεία Güllüoğlu που πουλούσε τον μήνα έναν τόνο μπακλαβά στην Ελλάδα.» γράφει τη τουρκική εφημερίδα και τονίζει πως ο έλληνας αντιπρόσωπος της εταιρείας χρωστά στην τουρκική εταιρεία Güllüoğlu 300.000 Eυρώ τα οποία δεν μπορεί μέχρι στιγμής να τα πληρώσει.
« Η Ελλάδα που χρωστά χρήματα και στα πουλιά που πετάνε δεν μπόρεσε να πληρώσει τα χρήματα του μπακλαβά που έχει φάει» γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδ Radikal.

O ιδιοκτήτης της εταιρείας «Güllüoğlu» Nαντίρ Güllü πάντως τονίζει ότι θέλει να παραμείνει στην ελληνική αγορά παρά τα προβλήματα. Μιλώντας στην εφημερίδα Radikal τονίζει « τα χρέη του εισαγωγέα των μπακλαβάδων μας του Άρη Προδρομίδη προσπαθούμε να τα καλύψουμε με τα κέρδη μας από την Τουρκία. Αν δυσκολέψει κι άλλο η κατάσταση ίσως αποσυρθούμε. 9 χρόνια οι δουλειές πήγαιναν καλά. Δεν θα υποκύψουμε επειδή για έναν μόνο χρόνο οι δουλειές δεν πήγαν καλά» δηλώνει.
Η «γλυκιά εισβολή» στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι δεν είχε θετική κατάληξη..


ΜİLLİYET “ OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΒΕΡΕΣΕ»

Oι Έλληνες κάνουν αγορές με γραμμάτια και βερεσέ από την τουρκική αγορά. Αυτό αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Milliyet. « Με το ξέσπασμα της κρίσης οι Έλληνες που περνούσαν τον Έβρο για να κάνουν αγορές από την Ανδριανούπολη, άρχισαν να αγοράζουν τα προϊόντα με γραμμάτια αλλά ακόμη και βερεσέ.
Ο πρόεδρος της κεντρικής αγοράς της πόλης Ερντέμ Έρισγκεν τονίζει « οι Έλληνες είναι έντιμοι. Τους πουλάμε προϊόντα με βερεσέ.» .

Πολλοί κάτοικοι του Έβρου ακόμη και της Κομοτηνής κάθε εβδομάδα περνούν τα σύνορα και κάνουν αγορές ρούχα, έπιπλα αλλά ακόμη και τρόφιμα καθώς οι τιμές στην Τουρκία είναι φθηνότερες σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων Κενάν Γιακάρ δηλώνει « σε σχέση με το παρελθόν οι Έλληνες δυσκολεύονται. Στο παρελθόν ήταν σε καλή κατάσταση. Τώρα όταν δεν μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό της αγοράς, το γράφουμε βερεσέ για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση. Ως τουρκικός λαός έχουμε ελεημοσύνη.»
Η κρίση μας έφερε σε κατάσταση τραγική.