O Μπάιντεν στο Φανάρι. » Ο Βαρθολομαίος μαζί με τον Μαντέλα είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα που γνώρισα»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

 Σημαντικό μήνυμα προς την Άγκυρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου θεωρείται η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Φανάρι.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ Φράνσις Ρικαρτόνε, και τον πρόξενο των ΗΠΑ στην Κων/πολη Σκοτ Κίλνερ.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Τζο Μπάιντεν όπου συζητήθηκαν οι θρησκευτικές ελευθερίες, το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

 

 Αργότερα σε σύντομο χαιρετισμό του ο αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε τη στήριξη του προς το Οικουκενικό Πατριαρχείο και εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη τονίζοντας πως « δυο σημαντικές προσωπικότητες έχω γνωρίσει στη ζωή μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Νέλσον Μαντέλα»!

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την τιμή της επίσκεψης του «στη μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.»

 

Ο Μπάιντεν  ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Όλη η επίσκεψη ξεπέρασε τις δυο ώρες ένα γεγονός που δεν πρέπει να «άρεσε» στους γείτονες μας που ακόμη και τώρα αρνούνται να αναγνωρίσουν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.