Ο Ερντογάν ταξιδεύει στη Μόσχα.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Μόσχα για να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη του στη Ρωσία.

Το μεσημέρι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνάντηση ως βασικό θέμα συζήτησης θα βρεθεί η Συρία και η στάση της Ρωσίας που στηρίζει τον Άσαντ. Ο Ερντογάν θα εκφράσει τις απόψεις του και θα ζητήσει κάποια στοιχεία που διαθέτουν οι Ρώσοι σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού RF-4 από τη Συρία.

Στην ίδια σύσκεψη ο Πούτιν θα συζητήσει και το θέμα του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου που θα κατασκευάσει η Ρωσία στην Τουρκία. Η Άγκυρα ζητεί κάποια από τα έργα της κατασκευής να τα αναλάβουν οι τουρκικές εταιρείες. Το έργο συνολικ΄αθα κοστίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν, θα συζητήσει και την αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία σχετικά με τις τιμές τους.
Ο τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει ισχυρά όπλα στα χέρια του. Ότι γειτονεύει με τη Συρία και ότι η Μόσχα θέλει να πουλήσει στην Τουρκία το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400.

Χθες αναβλήθηκε ο διαγωνισμός της Τουρκίας για το σύστημα αυτό και πολλοί θεωρούν πως ο Ερντογάν πίεσε για την αναβολή έτσι ώστε να κάνει «παζάρια» με τον Πούτιν ζητώντας ανταλλάγματα στο θέμα της Συρίας και στον ενεργειακό τομέα.


Η Ρωσία σταθερά «σκληρή» στο θέμα της Συρίας