Ο Δρούτσας ,ψηφίζει…Ερντογάν.

Την ενδυνάμωση της τουρκικής κυβέρνησης περιμένουμε στην Αθήνα,για να δούμε αν η Άγκυρα εννοεί αυτά που λέει. Αυτό περίπου υποστήριξε ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:

· Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα, δεν απεμπόλησε ή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απεμπόλησης κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας. Δεν είναι και ορθό ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θέλει να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αντιθέτως, και το έχουμε πει και αυτό επανειλημμένως, η Κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο και στόχο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους μας τους γείτονες. 

   

· Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, γεγονός είναι και είναι γνωστό ότι αυτό το οποίο συζητάμε με την Τουρκία εδώ και αρκετό χρόνο, είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βλέπουμε μία Τουρκική Κυβέρνηση, έναν Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος εκπέμπει, μας δίνει μηνύματα τα οποία μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορεί -μπορεί, δε λέω ότι θα γίνει- ότι μπορεί κάπου να φτάσουμε με αυτήν τη διαδικασία. 

   

· Τώρα, γιατί δε μιλάμε για ΑΟΖ και ρίχνουμε το βάρος στην υφαλοκρηπίδα; Διότι η υφαλοκρηπίδα είναι εκείνη η οποία μας δίνει, δίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αυτά που χρειαζόμαστε, για αυτό επικεντρώνουμε εκεί την προσοχή μας. Όταν μιλάμε για τον ορυκτό πλούτο μας, τον οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε, δε χρειάζεσαι οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα. 

   

· Η Τουρκία σε λίγες εβδομάδες έχει εκλογές. Αυτές οι εκλογές για εμάς έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Διότι εάν η νέα τουρκική πολιτική ηγεσία που θα αναδειχθεί, βγει ενδυναμωμένη και μπορέσει τότε να υλοποιήσει κάποια πράγματα τα οποία ακούμε, αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. 

   

· Έχω πει, από τα λόγια τα θετικά που ακούμε από τον κύριο Erdogan, θέλουμε πλέον να δούμε πράξεις. Και οι τουρκικές εκλογές και το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, σίγουρα, θα είναι κάτι σαν ένα ορόσημο. 

   

· Από εκεί και πέρα θα δούμε εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστη και μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική. Εάν όχι, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, όποιο και να είναι αυτό, και αν χρειαστεί και για αλλαγή της δικής της πολιτικής απέναντι και στην Τουρκία.