Ντενκτάς:είχε διαπραγματευτεί με Μακάριο, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη και Παπαδόπουλο

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 
Ο Ντενκτάς ήταν ο τουρκοκύπριος  ηγέτης που έχει διαπραγματευτεί για το Κυπριακό ζήτημα με τον Μακάριο, τον Κυπριανού, τον Βασιλείου, τον Κληρίδη και τον Παπαδόπουλο.
 Με την αδιάλλακτη στάση του και τις προσπάθειες υπονόμευσης του στις διαπραγματεύσεις πέτυχε το στόχο του για την διχοτόμηση του νησιού και την ίδρυση του ψευδοκράτους. Μόνο που αυτό το ψευδοκράτος που είναι δημιούργημα παράνομης στρατιωτικής κατοχής δεν το αναγνωρίζει κανένας  πλην της Τουρκίας.
 Στην πορεία του στο νησί ήταν εισαγγελέας επι Αγγλικής κατοχής. Αργότερα καταπολέμησε τις προσπάθειες  της Ένωσης, καταπολέμησε την ΕΟΚΑ. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας αλλά μετά το 1963 συμμετείχε στην οργάνωση των τουρκοκυπρίων που καταπολεμούσε μ εόπλα την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Μακάριος τον κήρυξε ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο»στην Κύπρο.
Το 1967 συνελήφθη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Τουρκία. Το 1968 ήρθη η απαγόρευση  και επέστρεψε στην Κύπρο. Ένα λάθος που ακόμα το πληρώνει ο Κυπριακό λαός.