Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι έντονες συζητήσεις μετά την αμφιλεγόμενη χθεσινή μακρά συνέντευξη του πρέσβη της Τουρκίας στη Βιέννη, Καντρί Ετσβεντ Τετσάν, στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην οποία άσκησε πρωτοφανή σε δριμύτητα, κριτική κατά της Αυστρίας και των πολιτών της, με αποτέλεσμα τις επίσημες αυστριακές διαμαρτυρίες και τις καθησυχαστικές, από την άλλη, διαβεβαιώσεις του προισταμένου του, Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προς τον Αυστριακό ομόλογό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Σπίντελεγκερ πως δεν έχει αλλάξει τίποτε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και πως οι δηλώσεις του πρέσβη του στη Βιέννη, που προκάλεσαν ευαισθησία από αυστριακής πλευράς και διπλωματικής συμπεριφοράς, αποτελούν προσωπική άποψη του κ. Τετσάν και όχι την επίσημη γραμμή της Άγκυρας. Αυστριακοί αναλυτές υπογραμμίζουν σήμερα ως αφελές, το να πιστεύει κάποιος ότι ο Τούρκος πρέσβης εξέφραζε την προσωπική του άποψη, καθώς οι δηλώσεις του σχετίζονται με την όλη συζήτηση στην Ευρώπη ως προς την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαική Ενωση και με τις τρεις χώρες που κυρίως αντιτίθενται σε αυτή, Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία. Οι ίδιοι θεωρούν ως εύλογο, να ξεκινά αυτή η προσπάθεια της Αγκυρας να αποσαφηνίσει την κατάσταση ως προς τις προθέσεις για την ένταξή της, από την μικρότερη και πολιτικά πιο αδύναμη χώρα, που είναι η Αυστρία, η οποία ήδη το 2005 είχε επιδιώξει, ανεπιτυχώς, να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σχεδόν στο σύνολό του ο σημερινός αυστριακός Τύπος, απορρίπτει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, τόσο με σχόλια και αναλύσεις όσο και παραθέτοντας διεξοδικά τις επίσημες αντιδράσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ή πολιτικών της αντιπολίτευσης. Και οι αντιδράσεις αυτές ξεκινούν από το χαρακτηρισμό των δηλώσεων του πρέσβη ως «απαράδεκτες και μη επαγγελματικές» από πλευράς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, ή ως «απαράδεκτες, άστοχες και ασεβείς» από τον συντηρητικό αντικαγκελάριο Γιόζεφ Πρελ. Φτάνουν δε μέχρι την απαίτηση από τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα. Ενδεικτικοί είναι και οι πρωτοσέλιδοι κύριοι τίτλοι των δύο αυστριακών λαικιστικών εφημερίδων, της μεγαλύτερης κυκλοφορίας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» που γράφει «Ο πρέσβης της Τουρκίας πρέπει να φύγει αμέσως», συμπληρώνοντας με άλλο τίτλο σε εσωτερικές σελίδες «Αυτός ο πρέσβης της Τουρκίας πρέπει αμέσως να εξαφανιστεί», και της «Εστεραιχ» αντίστοιχα, «Η Τουρκία προκαλεί την Αυστρία».
Με ασυνήθιστη για έναν διπλωμάτη, φρασεολογία, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία, είχε επιτεθεί στη συνέντευξή του ανοικτά τόσο κατά της επίσημης Αυστρίας όσο και κατά των πολιτών της, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς, διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, όπως ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς, όπως σημείωνε, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο στις οποίες οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αναφερόμενος στην αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε πως αυτή βρίσκεται στο λάθος κόμμα ( υπονοώντας προφανώς πως θα έπρεπε να ανήκει σε κόμμα της Ακροδεξιάς), πως της λείπει μια φιλελεύθερη και ανοικτή συμπεριφορά και πως αυτή θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στη διαδικασία ενσωμάτωσης. Ανάλογα επιθετική ήταν η τοποθέτησή του στο θέμα της αντιμετώπισης των συμπατριωτών του στην Αυστρία καθώς κατηγορούσε τις αυστριακές αρχές ως υπεύθυνες στη δημιουργία «γκέτο» Τούρκων, και τις αυστριακές οικογένειες ότι, μη στέλνοντας τα παιδιά τους σε σχολεία με πλειοψηφία εθνικών μειονοτήτων, εξωθούν τους Τούρκους στην απομόνωση ενώ προσέθετε πως οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνον κατά τις διακοπές τους.