Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο,Καστελόριζο και Κύπρος,συζητήθηκαν στη συνάντηση Μπεγλίτη-Γιλμάζ στην Αττάλεια,στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΕΘΑ νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ επεσήμανε στο Τούρκο ομολογό του ότι προκλητικές συμπεριφορές δεν οδηγούν πουθενά και μονο αρνητικό κλίμα δημιουργούν.
“΄Εθεσα τα ζητήματα που πραγματικά μας ανησυχούν. Μετέφερα την ανησυχία μας, την ανησυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την πλευρά των τουρκικών αεροσκαφών. Ένα περιστατικό που είχαμε να το δούμε εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Έθεσα αυτό το ζήτημα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σχέσεις θα μπορούσαν να υπονομευθούν αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχιστούν από την πλευρά της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε και μάλιστα πολύ σύντομα, στο πλαίσιο ενός τακτικού διαλόγου που συμφωνήσαμε να εγκαθιδρύσουμε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας”,δήλσε ο κ.Μπεγλίτης και πρόσθεσε:
“Συζητήσαμε επίσης τις πρακτικές της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου. Έθεσα και αυτό το ζήτημα, διότι δεν συνάδουν αυτές οι πρακτικές με το Διεθνές Δίκαιο και το είπα αυτό πάρα πολύ ειλικρινά, ως ανησυχία και προβληματισμό από την πλευρά της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Βεβαίως, είχαμε και τη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Κύπρο, με αφορμή τις έρευνες που συνεχίζονται στο πλαίσιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στον Τούρκο συνάδελφό μου τόνισα επίσης ότι οι σχέσεις των δυο χωρών εξαρτώνται από το καλό κλίμα, από τη μείωση της έντασης και από την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών μας.
Θέλω να πιστεύω ότι, ως νέος Υπουργός και στις νέες πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα εργαστεί με τον Πρωθυπουργό του και με τη τουρκική κυβέρνηση για να εξαλειφθούν αυτά τα επεισόδια που είδαμε την τελευταία περίοδο, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού για νέα περίοδο ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας.
Αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταματήσουν – και αυτό μετέφερα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου στη τουρκική πλευρά – ανάλογες συμπεριφορές. Δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε την εμβάθυνση, την ανάπτυξη και την επέκταση των διμερών σχέσεων, που είναι προς όφελος των δυο λαών. Είναι προς όφελος των δυο χωρών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και βεβαίως πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» .