Μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ενώθηκαν στο Επιχειρησιακό Σύστημα Κοινοποίησης Πληροφοριών. Μ΄ αυτό το σύστημα οι πληροφορίες που εισέρχονται στο Γενικό Επιτελείο, στην Στρατοχωροφυλακή, στην Αστυνομία, στην ΜΙΤ και στο Υπουργείο εξωτερικών, θα κοινοποιούνται σε πραγματικό χρόνο.
Με βάση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο του Αμπντουραχμάν Σιμσέκ στην εφημερίδα Σαμπάχ, αποσαφηνίστηκαν οι λεπτομέρειες για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πληροφοριών, ισάξια της παράδοσης του συστήματος GES από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προς την ΜΙΤ. Σημείο κλειδί της μεταρρύθμισης είναι η νεοϊδρυθείσα κοινή δεξαμενή πληροφοριών. Η κοινή αυτή δεξαμενή πληροφοριών που ανανεώνεται με συνεργασία ανάμεσα στο Γενικό Επιτελείο, την Διεύθυνση Στρατοχωροφυλακής, την ΜΙΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Αστυνομία και όλες τις υπηρεσίες και φορείς πληροφοριών της χώρας λέγεται Επιχειρησιακό Σύστημα Κοινοποίησης Πληροφοριών(OBİPAS).

Το σύστημα δικτύου υπολογιστών που στήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Χακάν Φιντάν στην ΜΙΤ χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στον αγώνα ενάντια στο ΠΚΚ και σε άλλες οργανώσεις. Το σύστημα αυτό άρχισε να χρησιμοποιείται πιο ενεργά μετά τον θάνατο των 34 χωρικών στο Ουλούντερε και την παράδοση του GES στην ΜΙΤ. Στο σύστημα που παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από προσωπικό 5 υπηρεσιών κοινοποιούνται κωδικοποιημένες πληροφορίες σχετικά με την οργανωτική κατάσταση και τα μέλη των παράνομων οργανώσεων.

Mε το παλιό σύστημα όταν οι Τ.Ε.Δ. έπαιρναν κάποια πληροφορία για κάποιο καταφύγιο του ΠΚΚ ρωτούσαν την ΜΙΤ σχετικά και περιμένοντας απάντηση η επιχείρηση καθυστερούσε. Με το OBİPAS σε περιπτώσεις κρίσιμων γεγονότων άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Βέβαια η είσοδος κάθε σχετικής πληροφορίας στο σύστημα αυτό εν σημαίνει και την καταχώρηση της ως οριστικής και την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα σημεία περασμάτων των τρομοκρατών είναι ανάγκη να υπάρχει στήριξη από ηλεκτρονική μονάδα συλλογής πληροφοριών. Σε αυτό το θέμα είναι μεγάλης σημασίας τα δεδομένα που αποκομίζουν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΙΗΑ). Στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού δίνεται μεγαλύτερη αξία στις εικόνες που έρχονται από τα ΙΗΑ παρά στις πληροφορίες που προέρχονται από τις HUMİNT (Human Intelligence).

 Ραντικάλ -tourkikanea.gr