Ως συνήθως η Άγκυρα παζαρεύει. Αυτή τη περίοδο έχει βρει αντικείμενο για παζάρι με τις ΗΠΑ,οι οποίες «καίγονται» να πάρουν από τους Τούρκους έδαφος για την ανάπτυξη τηε αντιπυραυλικής τους ασπίδας. Ευκαιρία λοιπόν για τον Ερντογάν να το «παίξει δύσκολος», εν όψει μάλιστα και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα.
» Η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη συμμετοχή της στο σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ που θα είναι προσανατολισμένο προς το Ιράν, και οι «ευαισθησίες» της απέναντι στη γειτονική της αυτή χώρα αυτή εκφράσθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εξέφρασα στον αμερικανό πρόεδρο τις ευαισθησίες της χώρας μας απέναντι στο σχέδιο αυτό», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Σεούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. «Δεν έχουμε ακόμη λάβει τελική απόφαση», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία αρνείται το σχέδιο αυτό να προσανατολισθεί ειδικά προς το Ιράν, ως απειλή εναντίον της οποίας το σύστημα αυτό προορίζεται για να προστατεύσει την Ευρώπη. Ο τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αγκυρα ζητεί η προστασία του αντιπυραυλικού συστήματος να αφορά το σύνολο του τουρκικού εδάφους και όχι μόνο τις γειτονικές με το Ιράν ζώνες.
Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος κατά της κλιμακούμενης, όπως θεωρούν, απειλής από την εκτόξευση πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το θέμα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα (19 και 20 Νοεμβρίου) στη Λισαβόνα. Η Τουρκία ανησυχεί μήπως ενδεχόμενη ανάπτυξη του συστήματος οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τηρήσει μετριοπαθέστερη στάση σε σχέση με τις δυτικές χώρες ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιμένοντας στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Η Τουρκία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ιράν τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον. Αλλωστε, το Ιράν δεν εκλαμβάνεται ως απειλή από το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού πληθυσμού.