ΚΟΜΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΑΚP)
To κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ιδρύθηκε το 2001 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί τα πρώην στελέχη του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Ερντογάν είναι «πολιτικό τέκνο» του ισλαμιστή Ερμπακάν που πέθανε πριν από λίγους μήνες.
Το ΑΚP ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002 και απο τότε ο Ερντογάν δεν έχει χάσει καμία εκλογική μάχη. Ούτε στις τοπικές ούτε στις βουλευτικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές του 2002 είχε πάρει το 33% των ψήφων το 2007 άγγιξε το 47%. Τα πρώτα χρόνια θεωρούνταν ένα κλασσικό φιλο-ισλαμικό κόμμα, όμως με τον καιρό απέκτησε οπαδούς αλλά και στελέχη από άλλα κόμματα του συντηρητικού χώρου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει και αυτές τι εκλογές με μεγάλη άνεση.Με ποσοστό που θα ξεπεράσει το 45%.
ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΌ ΛΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (CHP)
Eίναι το Κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Παρόλο που είναι μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» είναι το Κόμμα που εκφράζει το σκληρό Κεμαλικό καθεστώς με εθνικιστικές θέσεις. Σχεδόν όλος ο στρατός στηρίζει το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο πως τους μεγαλύτερους διωγμούς των Ελλήνων της Κων/πολης έγιναν όταν βρίσκονταν στην εξουσία το CHP.
Πολλοί κατηγορούμενοι για το σχέδιο «Βαριοπούλα» είναι υποψήφιοι βουλευτές, στις εκλογές με το CHP. Πάντως κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών αναλυτών είναι πως ο νέος πρόεδρος του Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου έχει καταφέρει να φέρει νέα πνοή στο κόμμα, το εκδημοκράτισε διώχνοντας πολλά παλιά στελέχη.
ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (MHP)
Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι παρακλάδι τους, κι’ αυτό είναι μια συνοπτική επεξήγηση των θέσεων τους. Εθνικιστές , με γνωστές απόψεις του παντουρκισμού. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει έρθει σε δύσκολη θέση, μετά τις παραιτήσεις σχεδόν όλης της υψηλόβαθμης ηγεσίας του κόμματος , με την αποκάλυψη βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με ιερόδουλες και πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις. Οι Εθνικιστές θεωρούν ότι υπεύθυνος για τις αποκαλύψεις αυτές είναι ο Ερντογάν.
Το ότι ο Μπαχτσελί έκανε προεκλογική συγκέντρωση στο προπύργιο των Κούρδων το Ντιγιαρμπακίρ μετα απο 15 χρόνια δείχνει πως στο ΜΗP έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να πάρουν ψήφους απ’ όλη την Τουρκία. Στη Νοτιοανατολική Τουρκία οι Εθνικιστές δεν λαμβάνουν ούτε το 4% των ψήφων ενω στην επικράτεια το πσοσοτό τους φτάνει στο 12%.
ΚΟΜΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (BDP)
Είναι η νέα ονομασία των διαδοχικά απαγορευμένων πολιτικών φιλο-κουρδικών Κομμάτων. Στις εκλογές αυτές το Κόμμα αποφάσισε να στηρίξει ανεξάρτητους υποψήφιους στις πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας μαζί με κάποιες μεγάλες πόλεις. Η επιλογή αυτή ήταν υποχρεωτική καθώς είναι δύσκολο να ξεπεράσει το όριο εκλογής του 10%. Ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να κερδίσει έδρα σε περίπτωση που συγκεντρώσει το 25% των ψήφων στην πόλη όπου είναι υποψήφιος. Το BDP ελπίζει πως μπορεί να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με τουλάχιστον 20 βουλευτές. Αν οι Κούρδοι καταφέρουν να εκλέξουν αυτόν τον αριθμό βουλευτών θα μπορούν μελλοντικά θα μπορούν να παίξουν ρόλο «κλειδί» αν ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα και θα χρειαστεί τη στήριξη τους για να πετύχει το μαγικό νούμερο των 367 βουλευτών δηλαδή την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα. Αν ο Ερντογάν δεν έχει τόσους βουλευτές και δεν τον στηρίξουν( πιθανότατα) το CHP και το ΜΗP κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια πολιτικά «παζάρια» με τους Κούρδους.