Η τουρκική «κούρσα» εξοπλισμών στην Ευρωβουλή

Την οικονομική διάσταση και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία η τουρκική πολιτική αμφισβητήσεων και απειλών στο Αιγαίο, ανέδειξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
Ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει ένα καθαρό θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας με σαφήνεια την τουρκική πρακτική εντάσεων και κρίσεων, που αναγκάζει την Ελλάδα να συνεχίζει τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες, παρά την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία της.   
 
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, κ. Γιλμάζ, στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 εντός της επόμενης τριετίας, με συνολικό κόστος 16 δις δολάρια, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την εξής παρέμβαση:
 
«Οι επί δεκαετίες υψηλές αμυντικές δαπάνες στις οποίες υποχρεώνεται η Ελλάδα και που σε μέσο όρο αγγίζουν περίπου το 3-3,5% του ΑΕΠ, αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της εξαιρετικά δύσκολης σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της.
 
Προφανώς η Ελλάδα δεν πάσχει από εθνικό μαζοχισμό. Οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το να δίνουν από το υστέρημά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το αισθάνονται ως καθήκον γιατί βλέπουν, αισθάνονται και πιστεύουν ότι υπάρχει ζώσα απειλή εξ Ανατολών.
 
Η Τουρκία με την πολιτική των συνεχών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής του Αιγαίου υπογραμμίζει αδιαλείπτως την ύπαρξη αυτής της απειλής. Άλλωστε η εύκολη «στρατικοποίηση» των διμερών σχέσεων τείνει να γίνει σταθερό χαρακτηριστικό της εξωτερικής της πολιτικής. Θυμηθείτε τις πρόσφατες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κλιμάκωση με το Ισραήλ και, σε προηγούμενα χρόνια, τις σχέσεις με τη Συρία ή και το Ιράκ.
 
Αναρωτιέμαι τί θα μπορέσουμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες εάν σε αυτήν τη στιγμή των τεράστιων θυσιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποθαρρύνει με ξεκάθαρο τρόπο την Τουρκία από το να συνεχίσει αυτήν την πρακτική των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των προκλήσεων στο Αιγαίο, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να συνεχίσει τις υπέρογκες αμυντικές της δαπάνες σε μια τόσο δυσμενή οικονομική συγκυρία».