Η πρώτη «έξυπνη» βόμβα φτιαγμένη από Τούρκους.

Την πρώτη “έξυπνη” βόμβα made in Turkey, παρουσίασαν οι γείτονες στην έκθεση αμυντικών βιομηχανιών ΙDEF 11 . Η βόμβα παρουσιάστηκε πάνω σε ένα F-16 και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΜΚΕ και του TÜBΙTAK.

Την βόμβα που παρήγαγε η ΜΚΕ, το SAGE (Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας που υπάγεται στο TÜBΙTAK) την μετέτρεψε σε έξυπνη, ώστε να αποτελέσει την πρώτη κατευθυνόμενη βόμβα που θα χρησιμοποιούν οι τουρκικές ΕΔ και έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία.

Η βόμβα αυτή προσαρμόζεται σε F 4 και F 16, ενώ μετά την φόρτωση της στο αεροπλάνο, της παρέχονται οι συντεταγμένες. Διαθέτει σύστημα GPS. Σε περίπτωση πολέμου με άλλη χώρα, για να μην υπάρξουν παρεμβολές στο σύστημα GPS, αυτό τίθεται εκτός λειτουργίας, και η βόμβα μπορεί να φτάσει βάσει των συντεταγμένων που έχουν δοθεί. Η βόμβα ακολουθεί για 25 χιλιόμετρα τις δοθείσες συντεταγμένες και χτυπά τον στόχο με μηδενικό λάθος,υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η βάρους ενός τόνου βόμβα και μήκους 4 μέτρων έχει μεγάλη δυνατότητα καταστροφής. Εκεί που πέφτει μπορεί να ανοίξει τρύπα πλάτους 10 μέτρων και βάθους 3 μέτρων και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία για την εξαφάνιση των στρατοπέδων των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και στα νοτιοανατολικά.  

tourkikanea.gr/2011/05/15/akilli/