Η Άγκυρα ξεκινά το σχέδιο παραγωγής «τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους». Υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι γείτονες μα με σιωπηλά αλλά σταθερά βήματα φαίνεται πως προχωρούν στο σχέδιο κατασκευής του «Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους». Η γενική γραμματεία εξοπλισμών της Τουρκίας υπέγραψε ήδη τη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας ΤUSAŞ για« θεωρητικής σχεδίασης του Εθνικού Εκπαιδευτικού και Μαχητικού αεροσκάφους».
Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Μεχμέτ Ερτέν, ο γ.γ Εξοπλισμών Μουράτ Μπαγιάρ και πολλοί άλλοι τεχνοκράτες αλλά και αξιωματικοί.
Η σύμβαση έχει διάρκεια 2 ετών και στη διάρκεια αυτή θα γίνει η «μελέτη και η ανάλυση των αναγκών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μετά το 2020, η έρευνα της πιθανότητας ικανοποίησης, αυτών των αναγκών από την τουρκική πολεμική βιομηχανία και η εξερεύνηση διεθνών συνεργασιών για τον καθορισμό του τύπου των αεροσκαφών.

Στην Τουρκία θεωρούν πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την μελλοντική παραγωγή του «τουρκικού μαχητικού». Οι γείτονες μας, υποστηρίζουν ότι μετά τη μελέτη θα μπορούν να αρχίσει η σχεδίαση του αεροσκάφους με στόχο το ξεκίνημα της παραγωγής μετά το 2023.
Πάντως οι Ισραηλινοί που γνωρίζουν καλά από σχεδίαση και παραγωγής αεροσκαφών, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να κατασκευάσει μαχητικό «τουρκικής σχεδίασης» ούτε το 2050.