Η Τουρκία θέλει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα

Πίεση για να αλλάξει στάση εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι την διαρροή ειδήσεων από την Άγκυρα για έναρξη δικαστικής έρευνας και πιθανότητα απαγόρευσης της δράσης του φιλοκουρδικού Κόμματος  Ειρήνης και Δημοκρατίας BDP ή άρσης της ασυλίας βουλευτών του.

 Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι το Εφετείο ζήτησε από το τουρκικό Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ να του παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί κατά των βουλευτών του BDP »βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας».Η εφημερίδα αναφέρει ότι πιθανόν το Εφετείο να υποβάλλει αίτημα απαγόρευσης του BDP έπειτα από την εξέταση των μηνύσεων .Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αναλάβει δράση κατά του BDP , ωστόσο αν συνεχιστούν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις των βουλευτών του, τότε θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις από την Εθνοσυνέλευση. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι βουλευτές του BDP, όπως οι  Αϊσέ Τουγλούκ, Σεμπαχάτ Τουντζέλ, Ερτουγρούλ Κιουρτσού , Εσάτ Τζανάν , Αντίλ Κουρτ, Ναζμί Γκιούρ , Χαλίλ Ακσόϊ και Χουσαμεντίν Ζεντερλίογλου ίσως απωλέσουν την βουλευτική τους ασυλία.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα την δικαστική δίωξη των βουλευτών του φιλο-κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) είχε προανήγγειλε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τους πως εκπροσωπούν το PKK το οποίο στην Toυρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε  στο θέμα της συνάντησης των ανταρτών του PKK με  βουλευτές του BDP τον προηγούμενο μήνα στη Ν.Α.Τουρκία. Οι αντάρτες είχαν κλείσει το δρόμο και φέρεται να είχαν αγκαλιαστεί με τους βουλευτές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. 

« Αν δεν υπήρχαν οι κάμερες αυτοί θα φιλούσαν τα χέρια των τρομοκρατών. Θα έπαιρναν και χαρτζιλίκι. Το αίμα που υπάρχει στα χέρια των τρομοκρατών τώρα πέρασε στις πλάτες αυτών των βουλευτών.» είχε πεί  ο κ. Ερντογάν και αναφέρθηκε στο θέμα της ασυλίας τους τονίζοντας «ηδη οι δικαστές εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό και στο Κοινοβούλιο θα κάνουμε αυτό που πρέπει».Μάλιστα ο  τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του BDP κ. Σελαχαντίν Ντεμίρτας να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο και «να πάει στο όρος Καντίλ» όπου έχει βάσεις το PKK.

 Τώρα έρχεται η σειρά της δικαιοσύνης να υλοποιήσει όσα προανήγγειλε ο κ Ερντογάν!