H Toυρκία προσπαθεί να λύσει άμεσα το Κουρδικό. Συνάντηση Ζάνα-Ερντογάν,


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

 

   Η Άγκυρα που αισθάνεται την πίεση της Συρίας στα σύνορα της προσπαθεί να κλείσει άμεσα το μέτωπο με το PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

   Στα πλαίσια αυτά θεωρείται πως έγινε η ιστορικής σημασίας συνάντηση είχε ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Λεϊλά Ζάνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης για το Κουρδικό ζήτημα.  

 

Οι συνομιλίες αυτές έγιναν έπειτα από πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε η Ζάνα, στην οποία έκρινε ότι μόνον ο Ερντογάν είναι σε θέση να βρει μια λύση στο κουρδικό ζήτημα. 

«Αυτός που είναι ο πιο ισχυρός μπορεί να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά, αν το επιθυμεί. Ποιος είναι; Είναι η σημερινή κυβέρνηση και αυτός που ηγείται αυτής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιούνιο στην Hurriyet.

 Η Ζάνα δεν είναι καθόλου τυχαία προσωπικότητα. Η 51χρονη είναι από τις πιο γνωστές αγωνίστριες του κουρδικού ζητήματος, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1995, είχε φυλακιστεί από το 1994 ως το 2004 κατηγορούμενη για σχέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Έχει επαφές με τον Αμντουλάχ Οτζαλάν όπου στο παρελθόν την εμπιστεύονταν σε μεγάλο βαθμό.  

Σήμερα είναι ανεξάρτητη βουλευτής του Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη της κουρδικής μειονότητας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 

  Η Ζάνα σε συνέντευξη της μετά τη συνάντηση δήλωσε πως ανέφερε τα προβλήματα των Κούρδων στον Ερντογάν και τόνισε πως « τόνισα πως το κράτος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη τα οποία έχει κάνει. Δεν πρέπει η συγγνώμη αυτή να θεωρηθεί ως αδυναμία του κράτους καθώς θα ζητηθεί από τον ίδιο το λαό και όχι από άλλο κράτος».

  Η ίδια εξήγησε πως συνέστησε στον τούρκο πρωθυπουργό την επανέναρξη  των συνομιλιών του Όσλο, όπου τούρκοι διπλωμάτες και στελέχη της ΜΙΤ είχαν συναντήσεις με μέλη του PKK για να βρεθούν κοινές λύσεις στο Κουρδικό ζήτημα.

  Παράλληλα η Ζάνα πρότεινε τον κατ οίκον περιορισμό του Οτζαλάν σε αντίθεση με την φυλάκιση του στη νήσο Ίμραλι, όπου είναι έγκλειστος από το 1999.

  Η βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και ούτε ανακοίνωσε τι απαντήσεις πήρε από τον Ερντογάν.