Για «ρατσισμό» στη Γαλλία μιλά ο Ερντογάν που αντιδρά στο νομοσχέδιο για την Γενοκτονία των Αρμενίων

 « Είναι η ανάσταση του Μεσαίωνα. Είχαμε πει πως δεν μπορεί να γράφεται ιστορία στα Κοινοβούλια» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία είναι ρατσισμός, και η εξάλειψη της ελευθερίας του λόγου. Όσοι δεν αντισταθούν στην προσέγγιση αυτή, θα έχουν την ευθύνη πως δεν άκουσαν τα βήματα του φασισμού στην Ευρώπη» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός που αντιδρά στην έκριση του νομοσχεδίου στο γαλλικό Κογκρέσο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

     Ο Ερντογάν, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα των Αρμενίων, υπερασπίστηκε την Οθωμανική κληρονομιά και τόνισε πως ο πατέρας του Νικολά Σαρκοζί γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη απολαμβάνοντας την φιλοξενία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» 

   Πάντως παρά τις σκληρές δηλώσεις του, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως θα περιμένει τις εξελίξεις για να αποφασίσει η κυβέρνηση του ποια θα είναι η απάντηση της Άγκυρας. Η Τουρκία, θα περιμένει να δει αν ο Σαρκοζί θα υπογράψει το νομοσχέδιο για να γίνει νόμος του κράτους.

 

  Όταν το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από της Γαλλική Εθνοσυνέλευση πριν απ 2 μήνες, η Τουρκία είχε εγκρίνει κυρώσεις στα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Παρίσι. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως ο πρέσβης Ταχσίν Μπουρτζούογλου επέστρεψε σιωπηρά στα καθήκοντα του στην γαλλική πρωτεύουσα.

 

  Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους όσοι δεν αποδέχονται την ύπαρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων θα καταδικάζονται με ενός έτους κάθειρξη και πρόστιμο 45.000 Ευρώ.