‘Ετοιμο το 2019 το πυρηνικό εργοστάσιο-βόμβα στο Ακοουγιού,λένε οι Ρώσοι!

 Ο Αλεξάντερ Σουπέρφιν-Γενικός Διευθυντής της ρωσικής εταιρίας NGS που θα κατασκευάσει στο Ακουγιού τον πρώτο πηρυνικό σταθμό της Τουρκίας, δήλωσε πως για να μειώσει το κόστος θα δουλέψει με τουρκικές εταιρίες.

“Εάν μπορέσουμε να δώσουμε σε τουρκικές εταιρίες μερίδιο εργασιών 30-35% τότε και αυτοί θα έχουν πάρει δουλειά 6 δις $, αλλά και εμείς θα ρίξουμε το κόστος κάτω από τα 20 δις $”,είπε ο Σουπέρφιν.

Ο Αλεξάντερ Σουπέρφιν-Γενικός Διευθυντής της ρωσικής εταιρίας NGS που εδώ και 6 μήνες δραστηριοποιείται για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα της Τουρκίας στην περιοχή του Ακουγιού-Μερσίνας, ανέφερε πως εργάζεται για να ρίξει το κόστος κάτω από τα 20 δις $ και τόνισε ότι για αυτή την δουλειά δεν θα βγει από το ταμείο της Τουρκίας τίποτε απολύτως.

¨ Εδώ έγκειται και ελκυστική πτυχή του σχεδίου. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοιος πυρηνικός σταθμός. Η ρωσική πλευρά αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες και τα ρίσκα. Οι δαπάνες κατά την κατασκευή καλύπτονται από την ρωσική πλευρά. Για την κατασκευή του σταθμού θα αντλήσουμε πόρους από επενδυτικά κεφάλαια. Αυτό μπορεί να είναι από την Ρωσία, την Τουρκία ή και από άλλες χώρες. Η εξεύρεση επενδυτή είναι δική μας δουλειά.

Εκπαιδεύονται 300 Τούρκοι

Ο Σουπέρφιν ανέφερε πως τις επόμενες μέρες 50 Τούρκοι φοιτητές θα βρεθούνε στην Ρωσία για εκπαίδευση και συνέχισε λέγοντας : ¨ Το Ακουγιού θα ωφελήσει την Τουρκία και από την πλευρά της διαμόρφωσης ενός προσωπικού πυρηνικών φυσικών. Καθορίστηκε ότι σε πρώτο στάδιο θα έρθουν για 6,5 ετών εκπαίδευση στην Ρωσία 50 φοιτητές. Αυτοί θα εκπαιδευτούνε στο πανεπιστήμιο πυρηνικής φυσικής στο Ομπνίνσκ, έξω από την Μόσχα. Θα παράσχουμε τις υποτροφίες για τους φοιτητές που θα έρθουν. Όταν το 2019 φορτώσουμε το πρώτο καύσιμο στον αντιδραστήρα, θα υπάρχουν 300 Τούρκοι πυρηνικοί φυσικοί έτοιμοι να δουλέψουν στις εγκαταστάσεις¨.

60 χρόνια αργότερα τον ξηλώνουμε και τον απομακρύνουμε
Ο Σουπέρφιν υπενθυμίζει πως ο πυρηνικός σταθμός έχει καθορισμένη διάρκεια ζωής και δηλώνει : ¨ Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του έργου σε περίπτωση που το Ακουγιού θα είναι έτοιμο το 2019, η διάρκεια ζωής του θα είναι 60 χρόνια. Το 2079 τον σταθμό που θα λειτουργεί με ρωσική ευθύνη, δεν θα τον παρατήσουμε και θα φύγουμε. Όλες οι εγκαταστάσεις θα ξηλωθούνε εκ βάθρων με ασφαλές τρόπο. Όπως είναι τώρα το Ακουγιού, έτσι θα το αφήσουμε. Αυτό άλλωστε είναι γραπτός όρος¨.

tourkikanea.gr