ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
O Eρντογάν με την ομιλία του στους συγκεντρωμένους οπαδούς του Κόμματος του, προσπάθησε να δείξει ότι ο ίδιος και η Τουρκία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους του ψηφοφόρους.
Ευχαριστώ και στέλνω χαιρετισμούς σε όσους έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στη χώρα μας. Στο Καϊρο, στη Λιβύη, στη Δαμασκό, στη Βηρυτό, στη Λευκωσία.» Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δείχνοντας τα «νέο-Οθωμανικά» όνειρα του τούρκου πρωθυπουργού.
Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του και είπε :
« σήμερα κέρδισε και η Κων/πολη και το Σεράγεβο, όπως η Σμύρνη κέρδισε και η Βηρυτός, η Λιβύη, το Μπακού, τα Ιεροσόλυμα. Κέρδισε όλη η Μέση Ανατολή!».
Ο Ερντογάν τόνισε ότι παρα την έλλειψη του απαραίτητου αριθμού αριθμού των βουλευτών θα συνεχίσει τις προσπάθειες αλλαγής του Συντάγματος με τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με ποσοστό 50,3% (46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές, κατά τέσσερις λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους.
Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.
Μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν, καθώς θα ενσωματώνονται ψήφοι από τη Δυτική Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.
Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί «συγκρατημένη απαισιοδοξία» πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του ΡΛΚ περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.
Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.