Ένταση στο Ντιγιαρμπακίρ λόγω συλαλλητηρίου για τον Οτσαλάν

Ένταση επικρατεί στο Ντιάρμπακίρ της ΝΑ Τουρκίας λόγω του προαναγγελθέντος συλλαλητηρίου για την αποφυλάκιση Οτσαλάν. Το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής αρνείται να δώσει τη σχετική άδεια για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου  το προσεχές Σάββατο, 14 Ιουλίου, ενώ το  φιλοκουρδικό κόμμμα ΒDP φέρεται αποφασισμένο να το πραγματοποιήσει. 
 
Ο ηγέτης του κόμματος, κ.Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι σκοπός τους είναι να ζητήσουν την απελευθέρωση του  ηγέτη του ΡΚΚ,Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και τόνισε ότι αυτό είναι ένα  θεμιτό αίτημα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη το συλλαλητήριο ήταν πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε βήμα τρομοκρατικής προπαγάνδας, προκαλώντας εντάσεις και μίσος ανάμεσα στους Τούρκους πολίτες.  Ο κ. Ντεμιρτάς χαρακτήρισε την απόφαση του κυβερνήτη «ανήθικη» και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η πίεση για την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Aksam αναφέρει ότι με πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ σε σχετικό με την παιδεία άρθρο δεν περιλαμβάνεται η έκφραση για εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα. Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να στερηθεί του δικαιώματος εκπαίδευσης. Η εφημερίδα γράφει ότι με την νέα αυτή ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.