Ο συντάκτης του περιοδικού New Statesman Μεχντί Χασάν έγραψε στην εφημερίδα Γκάρντιαν αυτά που παρατήρησε στην Κωνσταντινούπολη : Στην Τουρκία το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης είναι υπό εξαφάνιση, υπάρχει ένα νέο κλίμα φόβου, η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει χώρα μοντέλο.
Αυξάνονται τα σχόλια και οι ειδήσεις του διεθνούς τύπου που εκφράζουν ανησυχίες για την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία. Ο Μεχντί Χασάν -πολιτικός συντάκτης του περιοδικού New Statesman και παρουσιαστής της εκπομπής “The Cafe” στο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενος σε αυτά που παρατήρησε στην Κωνσταντινούπολη υποστήριξε πως ¨η ελευθερία έκφρασης είναι υπό εξαφάνιση¨. Να λοιπόν το άρθρο του Μεχντί Χασάν που έκανε ντόρο.
Ποια είναι η χώρα με τους περισσότερους δημοσιογράφους στις φυλακές ; Η Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία ; Όχι. Το Ιράν ; Πάλι κάνατε λάθος. Με βάση τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας η χώρα με την ακόμη πιο ζοφερή απάντηση στο ερώτημα, η χώρα που έχει 100 δημοσιογράφους πίσω από τα σίδερα, είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Ναι αυτό είναι αληθές : Η Τουρκία με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, σύγχρονη με λαϊκό καθεστώς και προσανατολισμένη στην Δύση έριξε στην φυλακή περισσότερους δημοσιογράφους από όσους Κίνα και Ιράν μαζί. Αυτό όμως δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη του τύπου. Κατά την τελευταία περίοδο φοιτητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και βουλευτές της αντιπολίτευσης, στοχοποιήθηκαν επειδή έδειξαν το θάρρος να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και στο κόμμα του ήπιου Ισλάμ-ΑΚΠ.
Στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχεί ένα νέο κλίμα φόβου. Όταν την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα την πόλη για να ετοιμάσω μια εκπομπή για την αγγλική έκδοση του Αλ Τζαζίρα, πρόσεξα ότι οι δημοσιογράφοι δίσταζαν να μιλήσουν για το θέμα των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης.
Δεν είχαν περάσει 24 ώρες από τότε που φτάσαμε εκεί, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς ένα άτομο που ανακάτευε την τσάντα ενός συναδέλφου μου στο ΑλΤζαζίρα και τα δικά μου τα χαρτιά. Οι αστυνομικοί μάλιστα αντέδρασαν κάνοντας λόγο για μια ¨Κυβέρνηση που τείνει να γίνει καθεστώς¨. Ποιος είπε πως οι Τούρκοι δεν ειρωνεύονται ;
Τον Απρίλιο του 2011 ο Ερντογάν σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχολιάζοντας με προκλητικό τρόπο την σύλληψη του ερευνητή-δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, είχε παρομοιάσει το τότε ανέκδοτο βιβλίο του με βόμβα λέγοντας : ¨Η χρήση βόμβας είναι έγκλημα , αλλά και η χρήση των υλικών από τα οποία γίνονται οι βόμβες είναι έγκλημα¨.
Η κυβέρνηση ασκώντας την επιρροή της στα ΜΜΕ, σχηματίζει μια παρασκηνιακή πίεση. Ο Μεχμέτ Καρλί-καθηγητής του πανεπιστημίου Γαλατάσεράι ο οποίος κάνει εκστρατεία για τα δικαιώματα των Κούρδων δηλώνει πως ¨Οι άνθρωποι φοβούνται να ασκήσουν ξεκάθαρα κριτική στον Ερντογάν. Μπορεί να μην συλληφθούν αλλά χάνουν την δουλειά τους.
Για παράδειγμα, η αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Νουράι Μερτ, μετά από κριτική που άσκησε στον Ερντογάν την έδιωξαν από την δουλειά της, ενώ σταμάτησε και η εκπομπή που είχε στην τηλεόραση. Τον περασμένο μήνα ο αρθρογράφος Αλή Ακέλ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ έχασε την δουλειά του επειδή τόλμησε να γράψει άρθρο με κριτική για την πολιτική του Ερντογάν στο Κουρδικό θέμα.
Αλλά οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης δεν περιορίζονται μόνο στα ΜΜΕ.
Απόδειξη πρώτη : Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε δύο φοιτητές σε 8 χρόνια και πέντε μήνες φυλακή ως ¨μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης¨ και έναν τρίτο φοιτητή σε 2 χρόνια και δύο μήνες για ¨διενέργεια τρομοκρατικής προπαγάνδας¨. Και όμως το μόνο που έκαναν οι φοιτητές Μπερνά Γιλμάζ, Φερχάτ Τουζέρ και Ουτκού Αϊκάρ, ήταν ότι τον Μάρτιο του 2011 σε συγκέντρωση που μετείχε ο Ερντογάν άνοιξαν πανό που έγραφε ¨Ζητάμε και θα έχουμε δωρεάν παιδεία¨.
Απόδειξη Νο 2 : Στις 1 Ιουνίου ασκήθηκε δίωξη για ¨προσβολή θρησκευτικών αξιών που πιστεύει συγκεκριμένο μέρος του λαού¨ στον Φαζίλ Σαγί, έναν από τους πιο γνωστούς πιανίστες της Τουρκίας μετά από αρνητικό σχόλιο που έκανε στο twitter για την αντίληψη που εκφράζεται σε ποίημα Πέρση ποιητή –Ομέρ Χαγιάμ- του 11ου αιώνα γύρω από τον παράδεισο. Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι τον Οκτώβριο, και σε περίπτωση που ο πιανίστας κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει 18 μήνες φυλακή. Οι Τούρκοι συνεχίζουν εδώ την ειρωνεία, καθώς ο Ερντογάν το 1998, όντας δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έκανε φυλακή για την ανάγνωση ενός προβοκατόρικου ποιήματος.
Τον περασμένο Ιούνιο Ο Ερντογάν επανεξελέγη και πλέον προβάλλοντας ως ο πιο ισχυρός Τούρκος ηγέτης μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε ένα άτομο χωρίς ανοχή στην κριτική και φαίνεται αποφασισμένος να φιμώσει την αντιπολίτευση μέσα στην χώρα.
Ο Καρλί αναφερόμενος στις ειδήσεις πως ο Ερντογάν σχεδιάζει να ακολουθήσει τα ίχνη του Ρώσου ηγέτη με το πέρασμα από την πρωθυπουργία στην προεδρία της Δημοκρατίας και έτσι θα είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία της Τουρκίας, τον χαρακτηρίζει ως ¨Πουτινέσκ¨ και λέει : ¨Ναι κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν σέβεται τα δικαιώματα αυτών που δεν τον ψήφισαν ή δεν τον στήριξαν¨.
tourkikanea.gr